Çeşme’de düzenlenen Germiyan Festivali, ilk gününde ziyaretçilerini fotoğraf ve geleneksel araç sergileriyle geçmişe götürürken, festivale Güney Amerika Kıtası ülkelerinden katılan 40 ziyaretçi de dans ederek doyasıya eğlendi.

Çeşme’de bu yıl ilk kez düzenlenen Germiyan Festivali’nin ilk günü coşku içinde geçti. Sabah saatlerinde Germiyan köylülerinin kendi evlerinde hazırladığı ya da yetiştirdiği tamamen doğal ürünleri sergilediği stantların açılmasıyla başlayan festivale, kısa sürede başta kent sakinleri olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı turist akın etti. Şenliğe, Güney Amerika Kıtası ülkelerinden katılan 40 ziyaretçi de ayrı bir renk kattı. Çeşmelilerle birlikte yerli ve yabancı ezgileri de kapsayan müzikler eşliğinde birlikte dans etti, doyasıya eğlendi.

SERGİLER GEÇMİŞE GÖTÜRDÜ

Germiyan Mahallesi sakinlerinin kendi aile albümlerinden temin ettikleri arşiv fotoğrafları ve Mustafa Öztünay’ın köy fotoğrafları sergileri, şenliğin geleneksel kökenine katkıda bulunurken; köy değirmeninde beğeniye sunulan Geleneksel Ekmek Yapımı ve Mutfak Gereçleri Sergisi ziyaretçilerini bambaşka bir dünyaya taşıdı. Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel’in de katıldığı Mehmet Mutlu’nun Germiyan Ekmeği Yapım Atölyesi ise meşhur Germiyan ekmeğinin malzemeleri, yapım şekli ve incelikleri konusunda ziyaretçileri bilgilendirdi.

KÖY KAHVESİNDE GALA YEMEĞİ

Nalan Ünler’in Ev Sabunu Yapım Atölyesi’nde beşli gruplar halinde sabun ve evde sabun yapmak için gerekli tüm bilgileri edinen festival misafirleri, Nihal Kabasal’ ile de kopanisti peynirinin yapılışını incelikleriyle öğrendi. Akşam saatlerinde köy kahvesinde gerçekleşen Germiyan Festivali Gala Yemeği’nde ise Kurban Bayramı’nın ikinci günü köyde eksiksiz tüm evlerde pişirilen kaburga dolması, köye has yöntemlerle yapıldı, ikram edildi. Geceye Ege Üniversitesi Türk Halk Müziği Konservatuarı öğrencileri de muhteşem ezgilerle renk kattı.

FESTİVALLER BAŞLADI

Başta Germiyan halkı olmak üzere festivalin gerçekleşmesinde emek veren herkese teşekkür eden Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Seçimlerden önce yola Çeşme’nin ‘9 marka için 9 festival’ sözüyle çıktık. Bugün, Germiyan’daki bu festivalle ilk yeni festivalimizi başlatmış oluyoruz. Germiyan halkı ve Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği’yle birlikte tamamen amatör ruhla gerçekleştirdiğimiz bu festivalin önümüzdeki yıllarda da aynı amatör ruh ve heyecanla evrensel boyut ve niteliklerde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

ÇOBAN ATEŞİ

Germiyan Festivali’nin, Çeşme Belediyesi, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği (ASVKD) ve bölge sakinlerinin işbirliği sonucunda özenle hazırlanan bir festival olduğunu kaydeden ASVKD Başkanı Yüksel Karpınar, "Hep birlikte, kültürel değerlerin kaybolmasını önlemek, onları gün yüzüne çıkarmak açısından önemli bir festival gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda devamını diliyorum" dedi. Şenliğin, köklü ve zengin bir kültüre sahip olan bölgenin kültür mirasının korunması açısından önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Engin Önen de, "Bu festival bir çoban ateşi ama zamanla bunun Germiyan’a olan katkısı büyüyecektir" dedi.