İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Salih Okur ve Nanoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Aziz Kolkıran tarafından Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesin’de ASKON mensubu iş adamlarına güneş enerjisi sistemleri hakkında bir bilgilendirme semineri verdi.

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli ile ilgili bilgi veren İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Okur, enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Yenilenebilir enerji konusunda ciddi yatırımlar yapılmaya başlandığını vurgulayan Prof. Okur, “Güneşimiz bol olduğu için ülke olarak çok şanslıyız. Bu alanda yapılacak yatırımlarla önümüz daha da açılacak. Kaynağımız çok ama maalesef bilgili ve eğitimli teknik elemanımız yok.” diye konuştu.

Almanya’nın, güneş alma gücünün Türkiye’nin neredeyse onda biri olmasına rağmen güneş enerjisinden yararlanmada birinci ülke olmasına dikkat çeken Prof. Okur, ABD’nin, oldukça önemli bir hamle yaparak ABD’deki güneş enerjisinin yüzde 30’unu üretmeyi hedeflediğini, yılda 140 bin evin ihtiyacını karşılayacak dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini açtığını ifade etti. Prof. Dr. Okur, “Enerjide bu kadar dışa bağımlıyken, ülkemizin doğal kaynağı güneş enerjisinden niye faydalanmıyoruz? Ülkemizin imkânları oldukça uygun. Çatılar, kırsal alanlar her yer bom boş. Niye değerlendirmiyoruz? Kaynağımız mevcut ama artıya çeviremiyoruz. Yatırımların maliyeti kat kat fazlasıyla geri kazanabilir. Bu alana yapılan yatırım ülkemizin geleceğine yapılmış yatırımdır.” dedi.

"KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE GÜNEŞ PANELİ KURULUMU HAYATİ RİSK TAŞIR"

Nanoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Aziz Kolkıran Türkiye’de, bu alandaki firmaların yabancı ortaklı olmasının önüne, yüzde yüz yerli sermayenin sektöre girmesiyle geçileceğini belirten Yrd.Doç.Dr. Kolkıran, Türkiye’nin bu alanda yetişmiş elemana ihtiyaç duyduğunu, İKÇÜ ve Zenit işbirliğiyle buna katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Kolkıran, “Sektörde kulaktan dolma bilgilerle bu işe soyunan kişiler internetten edinilen bilgilerle enerji kullanan insanları zarara uğratıyor. 25 yıllık ömrü olan bir panel, yanlış bilgilerle teknik olarak büyük risk oluşturabilir. Rüzgârın hızı doğru hesaplanmazsa büyük kazalara sebebiyet verebilir. Ufak bir bağlantı ve topraklama hatasıyla her an yangın riski oluşabilir. Hata götürmeyen bir meslek. Donanımlı ve tecrübeli ara elemanlara ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.

“TEKNİK UZMAN YETİŞTİRME EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR”

Yrd.Doç.Dr. Kolkıran 15 Eylül’de başladığımız ve belli periyotlarda devam edecek kurslarımızda , alanında deneyimli akademisyenler ve Zenit Enerji mühendislerinin vereceği uygulamalı eğitimlerle sektörde rahatlıkla çalışabilen ya da kendi işini kurabilen uzmanlar kazandıracaklarını belirtti

“ELEKTRİĞİN %47’Sİ GAZDAN”

“ASKON İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan Enerji Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl tüketilen 245 milyar kilovat saat elektriğin yüzde 47’si yani 105 milyar kilovat saatlik bölümü doğalgaz ile çalışan santrallerden elde edildi. Kömür yüzde 25.4 ile ikinci sırada yer alırken, hidroelektrik yüzde 25 ile üçüncü sırada kaldı, Rüzgar ise yüzde 3.1 katkı sağladı. Burada görülüyor ki elektrik üretimin büyük bir bölümünü kıt kaynaklardan elde ediyoruz ve yine büyük bir bölümünü ise dışarıdan ihraç ediyoruz, buda cari açığımızın her geçen gün kabarmasına neden oluyor, bize verilen lütfü yani güneşi iyi değerlendirmeliyiz, devletinde yenilebilir enerji de önemli desteklerin olduğunu bugün hocalarımızdan öğrendik , bu destekler kullanılarak iş adamları tarafından ciddi yatırımlar yapılabilir” dedi.