İş kazaları ve sonrasında meydana gelen ölümler halen konuşulurken İzmir ili Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren bir inşaatta çalışan işçinin adeta ölüme meydan okuması görenleri şaşkına çevirdi.

Torbalı’da faaliyet gösteren inşaatın işçileri can güvenliklerini hiçe sayıp, tedbirsiz bir şekilde çalışıyorlar. Hiçbir güvenlik önlemi almayan inşaat çalışanları adeta olası kazalara da davetiye çıkarıyor. Çalıştığı inşaattın en üst katında iskele kurulmadan çalışan işçi, kurtarma halatları kullanmadan ağaçtan oluşan derme çatma bir tahta üzerinde cambazlık yapar gibi mesai yapıyor.

Türkiye gündeminde de olan bu tür iş kazaları halen konuşulurken, Torbalı’daki bu tedbirsiz çalışma kafalarda soru işareti oluşturdu. Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız iş güvenlik uzmanları, çalışılırken ortamın sağlık ve kesinlikle güvenli olması gerektiğine dikkat çekerek, “Biz inşaat alanlarında çalışma ortamını denetlemekteyiz. Eğer gerekirse çalışma ortamının kabul edilebilir koşullara kavuşması için gereken yaptırımların da uygulanmasını sağlayabiliriz. Eğer çalışma esnasında alınan riskler çok fazla ise, o iş yerindeki çalışmaları, güvenlik için gerekli koşullar sağlanana dek durdurabiliriz. Böyle bir durdurma kararına imza atılması gerekmektedir, ancak bu imza sadece kararın elinize geçtiği anlamına gelmekte ve bunu belgelemektedir. İnşaatlarda çalışan birçok işçi kaza ve hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. İnsan yüksek bir yerden düşebilir, hatalı kurulmuş bir iş iskelesinde çalışıyor olabilir, ağır kaldırabilir veya makinalar da yaralanabilir. Yanlış planlama ve kısıtlı zaman, kaza sonucu yaralanma riskini arttırır” dedi.