İzmir, vefatının 76.yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal’ı iki günlük etkinlikle anacak. 9 Kasım’da Ata’ya Saygı Yürüyüşü”, 10 Kasım’da ise Atatürk’ün vefat sürecinin anlatıldığı dönemin gazete haber ve fotoğraflarından oluşan özel sergi ile ünlü sanatçı Erol Evgin’in de yer aldığı “Atatürk’ü Anma Konseri” İzmirleri buluşturacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen “Ata’ya Saygı Yürüyüşü”, 9 Kasım’da on binlerce İzmirliyi bir araya getirecek. Cumhuriyetin sembol kenti İzmir’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 76. yıldönümünden bir gün önce gerçekleştirilecek yürüyüş, Alsancak Limanı’ndan başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda sona erecek. 9 Kasım Pazar günü saat 14.00’de başlayacak yürüyüşün ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda tiyatral dans gösterisi yapılacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinlikleri 10 Kasım günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından Vasıf Çınar Meydanı’nda oluşturulan özel bir sergi ile devam edecek. Saat 12.00’de açılacak “İzmir Basınında 10 Kasım” isimli karma sergide Atatürk’ün hastalığından başlayıp, Anıtkabir’e defnedildiği güne kadar olan süreç, dönemin gazeteleri ile özel fotoğraflarla anlatılacak. İlk bölüm Atatürk’ün hastalığının ağırlaştığı ve basına tebliğ şeklinde verilen haberle başlayıp, 10 Kasım gününe kadar çıkan haberlerle sürecek. İkinci bölüm ise Ulu Önderin naaşının Dolmabahçe Sarayı’ndan alınıp, Ankara Etnografya Müzesi’ne konulmasını ve nihai istiratgahı Anıtkabir’e defnedildiği 1953 yılına kadar olan tarihsel süreci içerecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 Kasım akşamında ise İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO) ve Karşıyaka Belediyesi işbirliğiyle “Atatürk’ü Anma” konseri düzenleyecek. Ünlü sanatçı Erol Evgin’in “Mustafa Kemal’i Gördüm Düşümde” temalı konseri öncesinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, TRT Ankara Çoksesli Korosu ve İzmir Sanat Çok Sesli Korosu sahne alacak. Karşıyaka Arena Spor Salonu’ndaki halka açık konserin başlama saati 19.00 olarak belirlendi.