İzmir Üniversitesi’nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile düzenlenen ’Üniversitede Engelli Öğrenci Olmak’ panelinde, tüm bireylerin farklılıkları ile özel olduğu ve toplumda birlikte yaşama yollarının kolaylaştırılması gerektiği düşüncesi öne çıktı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile İzmir Üniversitesi’nde ’Üniversitede Engelli Öğrenci Olmak’ başlıklı bir panel düzenlendi. Mutiple Skleroz (MS) rahatsızlığı bulunan sinema televizyon bölümü öğrencisi Gökçe Leventoğlu ile görme engelli siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü öğrencisi İmran Deniz Güler’in de konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü psikoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem Düzen yaptı. Ege Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Avşar Ardıç ve Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alev Girli’nin konuşmacılar arasında yer aldığı panel, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selma Çetiner, akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgi ile takip edildi. Özel günlerin kutlamalar için değil, konuyu detaylandıracak akademik çalışmalar için bir aracı olduğunu hatırlatan İmran Deniz Güler, Türkiye’de engellilerin durumu hakkında yeterli istatistiki çalışmanın yapılmadığını söyledi. Üniversitelerin engelsiz öğrenci birimlerinin hem engelli öğrenciler hem de birlikte yaşamı sürdürdükleri diğer öğrenciler için hayati görevlere sahip olduğuna değinen Gökçe Leventoğlu, herkesin engelli bireylerin hakları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"HAK GASPINA ENGEL OLMAMAK, SORUNA ORTAK OLMAKTIR"

Türkiye’de engellilerin toplumsal yaşam içinde yer almalarını kolaylaştıracak yasalar olduğuna ancak uygulamada sorunlar yaşandığına değinen Yrd. Doç. Dr. Avşar Ardıç, “Yetersizliği engel haline getiren bizim yaşam tarzımız, eğitim sistemimiz, ekonomik koşullarımız. Yetersiz bireylerin de herkes gibi hakları var. Anlayışımızı yardım etmekten hak ihlalini engellemeye dönüştürmeliyiz. Hak gaspına göz yummak da soruna ortak olmak demektir” dedi.

"AYRIMCILIĞA KARŞI BİRLİKTE YAŞAM DENEYİMİ"

Üniversitelerin engelsiz öğrenci birimleri aracılığı ile özel gereksinimli bireyler için pek çok çalışmayı gerçekleştirdikleri bilgisini paylaşan Yrd. Doç. Dr. Alev Girli, ayrımcılığa karşı kültürün yaratılmasının en etkin yolunun birlikte yaşam deneyimi olduğunu söyledi. ’hepimiz farklıyız, farklılıklarımızla özeliz’ anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selma Çetiner, panelistlere teşekkür plaketlerini takdim etti.