Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 76. yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO) işbirliğiyle düzenlenen “Atatürk’ü Anma” konseriyle anıldı. Karşıyaka Spor Salonu’nda düzenlenen anma gecesinde ünlü sanatçı Erol Evgin sahne aldı.

Konser öncesi kısa bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in Atatürk’ün ilke ve inkilaplarının, laikliğin savunucusu öncü kent olduğunu belirterek, bu kentte yaşamaktan ve belediye başkalığı yapmaktan büyük onur duyduğunu kaydetti. Başkan Kocaoğlu, “Dünya var olduğu müddetçe, Atatürk ilke ve inkilapları Türkiye Cumhuriyeti’nde ilelebet yaşayacaktır ve en çok da İzmir’de yaşayacaktır” diye konuştu.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Mustafa Kemal Atatürk’’ü büyük bir özlemle andıklarını belirterek, “1923’ün kuruluş felsefesini anlamayanlar, 2023 vizyonunu gösteremezler. O vizyonu ortaya koyacak anlayış ancak ve ancak o felsefeye inanmış insanlar tarafından konur” dedi.

İZDSO Müdürü Ender Ünal, “Atamız bizden bedenen ayrılmış olsa da, kurduğu korolar ve orkestralarla bizler onu yaşatmaya çalışmalıyız” diye konuştu. İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ise Atatürk’ü dünya liderlerinin örnek aldığını belirterek, “Atatürk’ü anmak, ülkemize olan sorumluluğumuzu onun huzurunda bir kez daha anımsamaktır. Atatürk’ü anmak, onun gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için çalışmaktır. Atatürk’ü anmak üretmek, bilim ve fenden ayrılmamaktır” şeklinde konuştu.

Konserin ilk bölümünde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, TRT Ankara ve İzmir Sanat Çok Sesli koroları ile birlikte “İstanbul Senfonik Suiti”ni seslendirdi. Oğuzhan Balcı’nın yönettiği orkestra eserleri çalarken, Kurtuluş Savaşı’ndan orijinal görüntüler barkovizyon eşliğinde gösterildi. İstanbul ve Kurtuluş Mücadelesi konulu şiirleri ise müzikolog Ersin Antep okudu. Konserin ikinci bölümünde Erol Evgin, “Mustafa Kemal’i Gördüm Düşümde” temalı bir konser verdi. Evgin, konser programında Nazım Hikmet, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi ünlü şairlerin şiirlerini okuyarak Milli Mücadeleyi ve Kurtuluş coşkusunu içeren türküler ve şarkılara yer verdi. Sanatçı sevilen şarkılarını da İzmirlilerle paylaştı. Ellerinde Türk bayrakları ile konsere büyük ilgi gösteren İzmirliler, konser sonunda 10. Yıl Marşı’nı Erol Evgin eşliğinde ayakta ve hep bir ağızdan söyledi.