Akdeniz Kentler Birliği’nde (MEDCITIES) yönetim kurulu üyeliğine seçilen ilk Türk kenti olan İzmir, birliğin Genel kurul toplantısına da evsahipliği yaptı. Toplantıya evsahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "İzmir’in, Akdeniz’in diğer kültür merkezleri olan Barselona, Marsilya, Venedik, Roma, Atina, İskenderiye ve Beyrut gibi kentlerle ortak kültür ve sanat projeleri oluşturulması yolunda adımlar atmak istiyoruz" diye konuştu.

Akdeniz kentleriyle işbirliğine büyük önem veren ve İzmir’i Akdeniz’in lider kentlerinden biri yapabilmek hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, önceki gün düzenlediği “Akdeniz Şehirlerinde Kent İçi Hareketlilik” seminerinin ardından, bu kez Akdeniz Kentler Birliği (MEDCITIES) Genel Kurul’una da ev sahipliği yaptı. Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı’na İspanya, Fransa, Arnavutluk, Hırvatistan, Tunus, Lübnan ve Fas olmak üzere 7 üye ülkeden 49 Genel Kurul üyesi, 14 Akdeniz kentinden belediye başkanları ile Lübnan Al Fahya Kenti Bölge Valisi Hamzi Nohra katıldı. İzmir tanıtım filmi ile “Benim İzmir’im” filminin gösteriminin ardından toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarih boyunca Ege, Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının kültürel başkentlerinden biri olan İzmir’i, öncelikle “Akdenizlilik kimliğiyle” öne çıkarma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını söyledi. Akdeniz’in bir yaşam biçimi olduğunun altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, 5 yıl önce, 2009 Ekim ayında gerçekleştirdikleri “İzmir Kültür Çalıştayı”na vurgu yaparak “Bu çalıştayda kentimiz için yeni bir vizyon belirlemiştik. Bu vizyonun en önemli unsurları; İzmir’in yenilik ve tasarım kenti haline getirilmesi ve Akdeniz hedefiydi. Bu vizyon çerçevesinde attığımız en önemli adımlardan bir tanesi ise ’Akdeniz’in kültür, sanat, tasarım kenti İzmir’ hedefinin yaşama geçmesini sağlayacak bir yapıyı, İzmir Akdeniz Akademisi’ni oluşturmak oldu. Akademi olarak bu ayın sonunda kentimizde ’Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu’ düzenliyoruz. Akdeniz’in geleceğinin tartışılması ve ’Akdenizlilik’ vurgusu açısından oldukça önemli bir toplantı olacak. Bu toplantıda, İzmir’in yeni Akdeniz içindeki rolü ve rotası da çizilecek" diye konuştu.

Akdeniz deyince, öncelikle kültür, sanat ve tarihi algıladıklarına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Bu nedenle de, Akdeniz’de yer alan diğer metropollerle ’kültürel alışveriş ve yaratıcı ortaklık fırsatları’ üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyoruz. İzmir’in, Akdeniz’in diğer kültür merkezleri olan Barselona, Marsilya, Venedik, Roma, Atina, İskenderiye ve Beyrut gibi kentlerle işbirliği kurmasını, onlarla ortak kültür ve sanat projeleri oluşturulması yolunda uluslararası adımların atılmasını arzu ediyoruz. Umuyorum ev sahipliğini yapmaktan onur duyduğumuz bu toplantı, dünyanın en güzel coğrafyasında, en güzel ve en sıcakkanlı insanlarından oluşan Akdeniz’in tüm kentleri arasındaki dostluk bağlarını daha da sıkılaştırır. Ve bu çalışmalar, İzmir’in ’kültür ekseninde gelişerek’ Akdeniz’de uluslararası bir ’Kültür, Sanat ve Tasarım Metropolü’ olarak konumlandırılması yönünde önemli bir adım olur.”

MedCities Başkanı Mohamed İdaomar, konuşmasına MedCities Genel Kurulunun kültür ve dostluk kenti İzmir’de yapılmasından dolayı ve ev sahipliğinden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek başladı. Barselona’da yapılan genel kuruldan sonra birliğe hukuki bir kimlik kazandırdıklarını belirten İdaomar, üye şehirler arasındaki iş birliğini geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Bu kentler arasındaki dostluğun gelişmesinin de kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Mohamed İdaomar, "Bu kentlerin karşılaştıkları sorunların çözümü için de bir platform olmayı arzu ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın da söylediği gibi hepimizin dostluk arayışındayız" dedi.

Barselona Metropolitan Alanı Başkan Yardımcısı Jordi Portebella I Calvete ise Medcities’in çok mükkemmel bir birlik, platform olduğunu belirterek, "Geçen sene çok yoğun bir şekilde çalıştık ve birlik olmayı sağladık. Ve böylece MedCities başka şehirlere açılmış oldu. Şu anda 26 şehir bizim ağımıza katıldı, 11 şehir daha katılma yolunda. Ve diğer Akdeniz kentlerimizin de katılması için bir strateji oluşturduk. MadCities’in web sayfası var ve bilgi alışverişi yapılabiliyor. Yeni organizasyonlar düzenlemeyi ve bu ağın politik ağırlını daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yerel idareler ile gelişim için işbirliği yapmak istiyoruz. Kentler arası işbirliği sayesinde kentsel sürdürülebilir strateji geliştirebiliyoruz. Ve tabi ki amiral gemisi yeni projeleri tesbit edip bunları yapmak için finansmana ihtiyacımız olacak. MedCities sayesinde MedCities ağı sayesinde Akdeniz’deki barışa ve refaha katkıda bulunabiliyoruz" dedi.

AKDENİZ KENTLER BİRLİĞİ (MEDCITIES) NEDİR?

MEDCITIES (Akdeniz Kentler Birliği), Akdeniz’e kıyısı olan kentler arasında bir ağ oluşturmak, Akdeniz’de kentsel çevre problemlerine dikkat çekerek bu sorunlara çözümler bulmak ve sürdürülebilir kalkınma konusunda çalışmalar yapmak amacıyla 1990 yılında Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Komisyonu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından kurulan Akdeniz Teknik Yardım Programı’nın (METAP) inisiyatifinde Kasım 1991’de İspanya’nın Barselona kentinde kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi MedCities’e 2006 yılında üye oldu. İzmir ayrıca, MEDCITIES’e yönetim kurulu üyesi olarak seçilen ilk Türk kenti olarak kayıtlara geçti.