İzmir Büyükşehir Belediyesi, 35 yıl sonrasının atık su ve çamuru için şimdiden kolları sıvadı. 30 ilçeyi kapsayan “Çamur Yönetimi Master Planı”nda, gelecekte İzmir’de kurulacak çamur bertaraf ve dönüşüm tesislerinin yeri ve nitelikleri belirlenecek.

Çiğli’de arıtma çamurlarını çürüterek biogaza dönüştüren ve kurutulan çamurları ekonomiye kazandıran dev çamur çürütme ve kurutma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için de İzmir’in ilk “Solar Çamur Kurutma Tesisi”ni Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde açmıştı. Büyükşehir, şimdi de sürdürülebilir ve ekonomik bir çamur yönetimi master planı oluşturmak için yola çıktı. Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak “Çamur Yönetimi Master Planı” için ihale süreci tamamlandı; çalışmaları yürütecek firma ile sözleşme imzalandı.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Bütünşehir Yasası ile 9 ilçede daha “atık suların arıtılması ve çıkan çamurların bertarafından” sorumlu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, arıtma çamurlarının çevreye zarar vermeden toplanmasını ve geri kazanımını sağlayabilmek için “Çamur Yönetimi Master Planı” çalışmalarına başladı. 30 ilçeyi kapsayacak planda 2020, 2030, 2040 ve 2050 yıllarına ait nüfusa göre atık su ve çamur miktarı ile niteliğine ilişkin bilgiler yer alacak. Bu planda, gelecekte İzmir’de kurulacak olan çamur bertaraf tesislerinin nitelikleri, yeri ve özelikleri belirlenecek. Yeni arıtma tesisleri de planlanarak bu tesislerin hangi dönemlerde devreye alınması gerektiği ortaya konacak. Atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurların tarımda ve sanayide ek yakıt elde etmek için yeniden kullanımını sağlamak amacıyla yeni çamur çürütme ve kurutma tesisleri planlanacak. Çamur bertaraf tesislerinden çıkan kurutulmuş çamurların kullanımına ilişkin pazar araştırması, ulaşım, nakliye gibi açılardan mevcut yönetmelikler göz önüne alınarak değerlendirme yapılacak. Böylelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecekteki nüfus ve tüketim alışkanlıklarında meydana gelebilecek değişikliklere uyum sağlayabilen, sürdürülebilir ve ekonomik bir “Çamur Yönetimi Master Planı”na sahip olacak. “Çamur Yönetim Master Planı” 9 ayda tamamlanacak.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün halen 25 atık su arıtma tesisi işlettiğini belirten Büyükşehir yetkilileri, “30 Mart tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan ilçelerle birlikte İZSU’nun sorumluluğundaki tesis sayısı 71’e yükseldi. Arıtması bulunmayan ilçelere de arıtma tesisleri kurulacak. Mevcut arıtma tesisleri de nüfus artışına bağlı olarak, gerekiyorsa kapasitesi artırılacak. Bu anlamda ‘Çamur Yönetimi Master Planı’ yapacağımız çalışmalar için bize yol haritası oluşturacak” diye konuştu.