Ege Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından düzenlenen Kariyer Sokağı etkinlikleri kapsamında üniversiteli gençlerle buluşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, öğrencilere deneyimlerini aktardı, “Hayalleriniz hedefiniz olsun, hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Şimdiden rotanızı çizin” dedi.

Günümüz ekonomisine damga vuran en önemli kavramın rekabet olduğunu belirten Demirtaş, rekabetin üniversiteden mezun olacak olan gençler arasında da yaşanacağını söyledi. Demirtaş, “2013 -2014 ÖSYM Kılavuzu’na göre Türkiye’de devlet, vakıf ve Kıbrıs olmak üzere tam 146 işletme fakültesi var. Her yıl yaklaşık 24 bin öğrenci işletme fakültesine giriyor. En fazla kontenjan işletme fakültelerinde. İşletme fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 90 bin. Her sene mezun olan öğrenci sayısı ise 13 bin civarında. Açıköğretimde okuyan 100 binleri saymıyorum bile. Siz de rekabetle mezun olur olmaz tanışacaksınız. Binlerce arkadaşınızın arasından sıyrılmanız gerekecek” dedi.

Bu rekabette öne çıkmak için, sadece iyi bir eğitim almanın ve diplomanın yeterli olmayacağını belirten Demirtaş, gençlerin hayat boyu öğrenme felsefesini belirleyerek kendilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş,

“Önümüzdeki yıllarda profesyonel olarak çalışmayı veya girişimci olmayı düşünüyor olabilirsiniz. Aklınızda hangi sektörde hangi iş sorusu vardı. Ama sadece düşünmeyin, düşünmekten fazlasını yapın, rota belirlemek için araştırın, değerlendirin, düşünün” dedi. Ekonomist Dergisi’nin bilgi teknolojileri, yazılım ve turizmi 2015 yılında öne çıkan sektörler olarak gösterdiğini belirten Demirtaş, bunların yanı sıra gelecekte enerji, gıda, kişisel bakım, sağlık ve kozmetik sektörlerinin de gelecekte yatırım için uygun olacağını söyledi.

İLKLERİ YAPIN

Demirtaş, hedef belirledikten sonra gençlere olmalarını tavsiye ederek, “Kendi deneyimlerimden yola çıkarak şunu size rahatlıkla söyleyebilirim ki, ‘Kimseyi takip etmeyin’. Siz, takip eden değil, takip edilen olun. Fırsatları değerlendirin, ilk olmaya çalışın. Ben Efe Rakı’yı da, İzair’i de, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurarken kimseyi izlemedim, ilk olmayı hedefledim ve yaptım” dedi.

Başarılı bir girişimcilik için en önemli şartlardan birisi cesaret diğerinin de bilgi olduğunu belirten Demirtaş, günümüz gençlerinin bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma konusunda kendi kuşağına göre çok daha şanslı olduğunu söyledi. Özellikle, internetin ve sanal ekonominin küresel ekonomiye artık damga vurduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden birisi olan Price WaterhouseCoopers’ın tahminlerine göre, önümüzdeki yıl dünyada TV reklamlarının 182 milyar dolar, internet reklamlarının ise 149 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yani internet, TV’yi neredeyse yakalamak üzere. Bu rakamlar internetin dünya ekonomisinde ne kadar büyük ağırlığı olduğunu gösteriyor. İnternet, sanal pazarlama, bilişim, yazılım alanlarında yapacağınız girişimler sizi mutlaka öne çıkartacaktır” dedi.

DÜNYAYI GEZİN

Yabancı dil bilmenin günümüz iş dünyasında olmazsa olmazlarından olduğunu aktaran Demirtaş, “Ama bizim zamanımızdaki gibi İngilizce bilenler parmakla gösterilmiyor” dedi. Bir yabancı dilin yeterli olmadığını belirten Demirtaş, ikinci hatta üçüncü dil öğrenmenin ve bu dilleri öğrenirken de dünyadaki gelişmeleri takip etmenin yararlı olacağını söyledi. Demirtaş, “Örneğin şu anda Afrika yükselen bir pazar. Afrika’da pek çok ülkede Fransızca, İngilizce’den daha revaçta. Dünyanın bir diğer ucundaki iştah açıcı Latin Amerika pazarına girmek için İspanyolca ve Portekizce gerekiyor. Bizim Ekonomi Üniversitesi’nde öğrencilerin en çok tercih ettiği ikinci dil İspanyolca” dedi. Bugünün şartlarında ulaşımın eskiye göre çok daha ucuz olduğunu belirten Demirtaş, “Sadece dil öğrenmekle kalmayın, dünyayı şimdiden tanımaya başlayın. Dış dünyadan korkmayın. Yaz tatilinde alın sırt çantanızı, gelişmiş batı ülkelerine gidin görün, yaşayın. Erasmus gibi programlarla yurtdışına gidin, kısa sürede olsa oralarda eğitim alın” dedi. Demirtaş, ayrıca gençlerin hobilerini, özel zevklerini ve sosyal hayattaki aktivetelerini zenginleştirip, özelleştirerek de CV’lerini zenginleştirmeleri halinde iş hayatında başarı elde edeceklerini söyledi.

PARA SİZİ ZATEN BULUR

Bütün bunları yaptıktan gençlere mutlaka kapıların açılacağını belirten Demirtaş, “Tabii ‘İyi bir fikrim var, projem var ama parayı nereden bulacağım’ diye de sorabilirsiniz. İnanın ki finansman bulmak bu işin belki de en kolay kısımlarından birisi. Bugün pek çok melek yatırımcı gençlerin projelerine destek veriyor. Devletin KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlar aracılığı ile gençlere verdiği önemli destekler var. Projelerini geliştirmek isteyenler için Teknoparklar var. Sizin iyi bir fikriniz olursa, para sizi zaten bulur” dedi. Demirtaş, şöyle konuştu:

“Bu rekabete eğitimle, dil öğrenerek, dünyayı tanıyarak, hayatın her alanında kendinizi geliştirerek hazırlanın. Biz milli geliri 2000 dolar olan Türkiye’de hayal ederek bir yerlere geldik. Sizin de hedefiniz, hayalleriniz olsun. Girişimci ve yenilikçi olun, cesur olun ve asla hedef küçültmeyin. Doğru ya da yanlış siz de hedef belirleyin. Çünkü rotasını çizmeyen hedefe ulaşamaz.”