Urla Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği Urla Şubesi, "Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı" tanınmasının 80. yıl dönümü dolayısıyla Urla Atatürk Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi.

"Kadın ve Siyaset" konulu panelin moderatörlüğünü, TBMM 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları gerçekleştirdi. Dünden bugüne kadının siyasi yaşamdaki etkinliğinin konuşulduğu panelin konuşmacıları arasında TBMM 22. ve 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Füsun Çoban Döşkaya yer aldı.

“HANGİ PARTİDEN OLURSA OLSUN KADINLAR SİYASET YAPMALI”

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Miçooğulları, panelin erkeklerin dinlemesi gerektiğini dikkat çekti. Erkekler ve kadınlar arasında eşitlik istediklerini belirten Miçoğulları, "Biz eşitlik istiyoruz. Türkiye’nin belediye başkanlarının yarısı erkek yarısı kadın olsun istiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yarısı kadın yarısı erkek olsun istiyoruz. Bunun için eskisinden daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Hangi partide olursa olsun kadınlar siyaset yapmalı. Kadınlar, bireysel katılım haklarını doğru kullanmalı. Oy kullanmayan kadınları sandığa götüreceğiz. Oylarını doğru kullanmalarını sağlayacağız" dedi.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E TEŞEKKÜR

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, panele katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu kaydetti. Mustafa Kemal Atatürk’e kadın haklarına önem verdiği için teşekkür eden Uyar, "Bizler 80 yıldır bugünü kutluyor, Atamıza minnetimizi sunuyoruz. Siyasette erkeklerle eşit duruma gelmemiz, biz kadınlara bir hediye olarak verilmedi. İnsan haklarından eşit olarak faydalanmamız gerektiği için, uygar, demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti için gerekli görüldü. Bugünün Türkiye’sine baktığımızda üzücü bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bunca yıldır bu hakka sahip biz kadınlar, ülke yönetiminde çok az söz sahibiyiz. Bizler Atamızın bizlere sunduğu bu devrimi, layıkıyla yaşayamıyoruz. Toplumsal eşitliğin olmadığı bir ülkede, Toplumun bizlere biçtiği roller ve gelenekler ile hala içinde bulunduğumuz konumu sorguluyor, kadın erkek eşitsizliğine karşı mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu. Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadını önce evden çıkaracak, sosyal ve ekonomik hayata adapte ederek, toplumdaki yerini güçlendirecek ve ülke yönetimine dahil edecek çalışmalar gerçekleştirmek benim kadınlara olan borcumdur."

Akademisyen gözüyle kadın haklarında siyaset dilinin nasıl kullanması gerektiğine değinen ve 5 Aralıktan bu tarafa Kadın Hakları Günü ile ilgili haberleri analiz ettiğini söyleyen Yrd. Doç Dr.Füsun Çoban Döşkaya da, erkek diline dönüştürülen haberler ile ilgili örnekler verdi. 1935- 2014 yılları arasında Türk siyasetinde kadının siyasete katılım oranına değinen Türk Kadını Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise "Toplumsal olarak en baştaki sorunun cinsiyet rolleri. Pozitif ayrımcılık var" dedi.

"KADINLAR ARASINDA DAYANIŞMAYI SAĞLAMAK GEREKİYOR"

Son olarak "İzmir’in tüm ilçelerine kadın başkan istiyorum" diyen TBMM 22. ve 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, "Siyaset güçlü olmanın gerekli olduğu bir yer. Çünkü sistem erkek egemen bir sistem. Doğduğumuzdan itibaren bizlere öğretilen şey, erkeğin arkasında olmak. Onu güçlendirmek için hep biz varız. Bütün sorumlulukları bize veriyorlar ama gücü vermiyorlar. Siyaset iklimi kadına göre düzenlemiş değil. Birbirimizi güçlendirmemiz ve kadınlar arasında dayanışmayı sağlamamız gerekiyor. O zaman siyasette başarılı oluruz. Güçlendikçe erkeklere ödünç verdiğimiz koltukları alacağız" dedi.

Panel sonunda, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar tarafından bazı kişilere teşekkür plaketi sundu. Panele, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 21. Dönem DSP Milletvekili Ayşe Gür Ocak, Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Belgin Hoşsu, meclis üyeleri, Türk Kadınlar Birliği Urla Şube Başkanı Ayşe Başkanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Kadın Partisi İzmir İl Başkanı Emel Denizaslanı, İzmir Kadın Kuruluşları Birlik Başkanı Sema Övün, sivil toplum örgütleri ve Urlalı kadınlar katıldı.