Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğimiz’e bağlı Karşıyaka Devlet Hastanesi Göz Kliniği’ne alınan, Optik Kohorens Tomografi (OCT), Florescein Anjiografi (FA) ve Argon Laser Fotokoagulasyon cihazları ile hizmet verilmeye başlandı. Son model cihazlar ile donatılan klinikte, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), diyabete (şeker hastalığı) bağlı retina hastalıkları, retinanın damarsal hastalıkları, glokom (göz tansiyonu) gibi hastalıkların tanı ve tedavisi artık çok kolay ve güvenilir şekilde yapılabilecek.

Karşıyaka Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Sertaç Azarsiz yeni alınan cihazların, hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli bir teknik destek sağladığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

“Optik Koherens Tomografi (OCT), son yılların en önemli buluşlarındandır. Diyabet, sarı-nokta hastalığı, retina damar tıkanmaları ve katarakt ameliyatı sonrasında gelişen maküla ödemi tanısında en güvenilir sonuçları vermektedir. Göze teması olmadan, göz bebeğinin büyütülmesine gerek duyulmadan, saniyeler içinde uygulanan bir tetkiktir. Glokom hastalığında görme sinir liflerinin kalınlığını gösterebilen tek yöntemdir ve bu nedenle glokomun tanı teknolojisinde bir devrim gerçekleştirmiştir.

Florescein anjiograji (FA), retina, koroid ve optik sinir hastalıklarının tanısı, takibi ve tedavisinde, tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesinde önemli yer tutan bir görüntüleme yöntemidir. Diyabet, sarı nokta hastalığı "makula dejenerasyonu", yüksek tansiyon, retinal damar tıkanmaları vb. retinanın çeşitli hastalıklarında yapılan retina anjiyosunda, hastanın önkol damarından enjekte edilen bir özel bir ilaç saniyeler içinde göze ulaşıp retina damarlarında dolaşırken özel filtrelerle donanmış göz dibi kamerasıyla fotoğraflanmaktadır. Boyanın retina üzerinde sızmaları ve tüm dolaşımı incelenmektedir.

Laser fotokoagulasyonu ise, retina hastalıklarının tedavisinde önemli yer tutmaktadır. Argon lazerin en sık kullanıldığı dokulardan biri sinir tabakasıdır. Sinir tabakasındaki yırtıklar, delikler, diyabet hastalığına bağlı kanamalar, bazı hastalıklarda ortaya çıkan anormal damarlar ve sızıntıya yol açan damarlar argon lazer ile tedavi edilebilmektedir. Sıklıkla, diyabet hastalığı sonucu gelişen göz kanamaları ve retina damar tıkanması tedavisinde, o anda var olan görmenin korunması amacıyla kullanılmaktadır. Erken dönemde tanı konulan retina yırtılması argon laser ile tedavi edilebilmektedir.” dedi

Hastane Yöneticisi Uz.Dr. Abdullah Öztürk, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden sonra aynı teknolojilerle donatılan Karşıyaka Devlet Hastanesi Göz Kliniği’nde, halkın daha rahat ve daha güvenli bir şekilde sağlık hizmeti alabileceğini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.