Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak için hayata geçirdiği projelerle dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi, belediye bünyesinde “Engelsiz İletişim Masası” kurdu. Karşıyaka’da yaşayan engellilerin istek ve şikayetleri, bu masa aracılığıyla artık daha hızlı ve daha kolay çözüm bulacak.

SORUNLAR TEK TEK ÇÖZÜLECEK

Karşıyaka Belediyesi, kentte yaşayan engelli vatandaşlar için kurduğu “Engelsiz İletişim Masası”nı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü itibariyle faaliyete geçirdi. Belediye hizmet binasının zemin katında oluşturulan birim, engellilere yönelik sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar ile işbirliğinde çalışacak. Engelli vatandaşlar, her türlü istek ve şikayetlerini bu birime iletecek. Her başvuruyu özenle inceleyip ilgili müdürlüklere yönlendirecek olan Engelsiz İletişim Masası görevlileri, işin takibini de yapacak. Görevliler, vatandaşları arayıp taleplerine ilişkin olumlu ya da olumsuz geri bildirimde bulunacak. Engelli vatandaşların öncelikli ihtiyaçları tespit edilerek, proje ve yatırımlara buna göre öncelik verilecek. Bu birim tarafından, engelli vatandaşları sosyal yaşama kazandırmak için farklı etkinlikler, kent turu ve kültürel geziler de düzenlenecek.

BELEDİYE PERSONELİNE İŞARET DİLİ EĞİTİMİ

Ayrıca, Engelsiz İletişim Masası bünyesinde işaret dili bilen uzmanlar da görev yapacak. Belediye, sadece bu birimde değil, vatandaşlar ile iletişim halinde olan tüm birimlerde bu hizmeti sunabilmek için, personele işaret dili eğitimi verecek. Eğitime; Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Halkla İlişkiler, Zabıta ve Danışma’da görev yapan çalışanlar ile sosyal tesis, kafe ve restoranlarda görevli garsonlardan oluşan yaklaşık 100 personel katılacak.

BİRLİKTE BAŞARALIM

Engelsiz İletişim Masası’nın açılışını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Belediyemize gelen engelli vatandaşların daha rahat hizmet alması için Engelsiz İletişim Merkezimizi açtık. Buraya gelmek isteyen engelli vatandaşlarımıza, ulaşım konusunda da kolaylık sağlayacağız. Evine dönecek imkanı olmayanlar, belediye görevlileri tarafından evlerine kadar götürülecek. Bütün çabamız engelli vatandaşlarımızın daha mutlu olması için, ‘Engelsiz Karşıyaka’ için. Bunu da tüm Karşıyaka halkı ile birlikte başarabiliriz. Yaya yollarında görme engelli vatandaşlarımız için yaptığımız düzenlemelere, herkesin sahip çıkması gerekiyor. Lütfen kimse buralara araçlarını park etmesin, masa sandalye koymasın. Bir diğer önemli hizmetimiz de Çağrı Merkezimizde olacak. Görme engellilerin tek tuşla, işitme engelli vatandaşlarımızın da kısa mesaj yoluyla Çağrı Merkezi’ne ulaşmaları için çalışma başlattık. 2015’in ilk aylarında tüm vatandaşlarımız bulundukları yerden kolaylıkla belediyemize erişebilecek” dedi. Engelli vatandaşlar ise Engelsiz İletişim Masası’nın kendileri için çok yararlı bir hizmet olacağını belirterek, Başkan Akpınar’a teşekkür etti.

ÖZEL ETKİNLİKLER

Karşıyaka Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle, tüm haftayı kapsayan pek çok etkinlik düzenledi. Karşıyaka Kent Konseyi Engelliler Meclisi işbirliğiyle hazırlanan etkinlikler, 1 ve 2 Aralık’ta Karşıyaka Metro İstasyonu yanında gerçekleşen satranç, salsa, aikido ve zeybek gösterileri, ıspanaklı yumurta oyunu ve ritim grubu gösterisiyle başladı. Başkan Akpınar Gondol Kafe’de 200 engelli vatandaş, aileleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Öğle saatlerinde de “Engelli, Engelsiz El Ele Yürüyüşü” gerçekleştirildi. 5 Aralık’ta (Cuma) ise Mavişehir Arena’da “Engelli Basketbol Dostluk Maçı” yapılacak. Karşıyaka Engelli Spor Kulübü ve İzmir Ortopedik Engelliler Rehabilitasyon Spor Kulübü’nün karşılaşacağı maç, saat 18.30’da başlayacak.