Konak’ın seçilmiş ilk kadın belediye başkanı Sema Pekdaş, toplumun kadından iyi yönetici olacağını kabul etmesi gerektiğini belirterek, “Kadınların başaramayacakları iş yoktur. Yeter ki kafalarına koysunlar” dedi.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ile Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) İzmir Şubesi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 80. Yıld önümü dolayısıyla ‘Etkide, Yetkide Kadının Rolü’ temalı bir panel düzenledi. İzmir Ticaret Odası (İTO) meclis salonunda gerçekleştirilen panele Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülgün Tosun, gazeteci Ayça Dikmen, EGİAD Başkanı Seda Kaya, İKKB Yönetim Kurulu Başkanı ve KADER İzmir Şubesi Başkanı Sema Övgün, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Güniz Caner konuşmacı olarak katıldı.

LAİKLİĞİN VE DEMOKRASİNİN TEMİNATI

İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı olan Sema Pekdaş Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını 80 yıl önce elde etmesine rağmen geçmişten gelen gelenekler nedeniyle bu hakkını tam kullanamadığını söyledi. Bunun en önemli sebebinin mevcut siyasi partiler ve seçim yasası olduğunu belirten Pekdaş, her iki yasanın da mutlaka değişmesi gerektiğini savundu. Türkiye’de demokrasi ve laikliğin teminatının kadınlar olduğunu dile getiren Pekdaş, “Kadınların başaramayacakları iş yoktur. Yeter ki kafalarına koysunlar. Türkiye’deki demokrasinin de laikliğin de teminatı kadınlar. Türkiye’nin kadınlara ihtiyacı var. Demokrasi için, kadınların özgürlüğü için laiklik vazgeçilmezdir, hukuk devleti vazgeçilmezdir” dedi.

“KADINSIZ YARIM OLUR”

“Toplumun kadından iyi yönetici olacağını kabul etmesi lazım” diyen Başkan Pekdaş şöyle konuştu: “Seçilecek gelinecek yerlere erkekler o kadar çok aday ki; kadın adayların varlığı çeşni olarak kalıyor. Oysa kadın ve erkekler birbirini tamamlayan beyinleriz. Sadece erkeklerden oluşan yasa yapıcılarla biz ancak yarım çözüm üretebiliyoruz. Bütüncül çözüm için kadınların varlığına ihtiyacımız var. Kanun önünde eşitlik maddesi tek başına çözüm değildir. Adaleti sağlamak için olumlu ayrımcılık olması lazım. Bunun yasalaşması ve hayata geçmesi gerekiyor.”