İzmir Konsolosluk erkanı, İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın tarihi semti Basmane’de inceleme gezisinde bulundu.

İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın tarihi semti Basmane, bu kez çok farklı bir ziyarete ev sahipliği yaptı. Tarihi ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmak adına yoğun çaba harcayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın daveti üzerine İzmir Konsolosluk erkanı tarihi semtte inceleme gezisinde bulundu. Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı ve Ürdün İzmir Fahri Konsolosu Ömer Kaplan’ın öncülüğündeki heyette Malta, Slovakya, Şili, Hırvatistan, Bangladeş, Fas, Belarus ve Polonya Fahri Konsoloslarının yanı sıra Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Serpil Alpman, Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris, Çin Başkonsolosu Su Gaochao ile İtalya ve Almanya Konsolosluk yetkilileri katıldı.

KARIŞ KARIŞ GEZDİLER

Binlerce yıllık geçmişe sahip Basmane’deki dini ve tarihi yapıların görülmesine fırsat veren gezi öncesi konsolosluk erkanı, Konak Belediyesi’nin Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşen kahvaltının ardından heyet, Kent Gözlemcisi ve Yazar Orhan Beşikçi, Araştırmacı İlhan Pınar ve Film Yapımcısı Nesim Bencoya’nın anlatımları eşliğinde Basmane’yi gezdi. Yaklaşık beş saat süren turla bölgeyi adeta karış karış gezen İzmir Konsolosluk erkanı, ilk olarak Anafartalar Caddesindeki tarihi Emniyet Oteli, Hatuniye ve Hasan Hoca Camilerini gezdi. Tarihi yapıları yerinde gören konuklar, daha sonra Osmanlı’dan kalma çok sayıda hamam, sebil ve konağı gezdi. Konsolosların bir sonraki durağı İzmir’e İspanya’dan göç etmiş Yahudilerin bir dönem yaşadığı, birden çok haneye ev sahipliği yapan kortijolar oldu. Tura katılanlar Basmane’de ilk kez gördükleri kortijolar hakkında detaylı bilgi aldı. Büyük ilgi çeken gezi sırasında tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı da gezen heyet, çarşı içindeki sinagog, havra, cami ve hanları da ziyaret etti. Gördükleri tarihi yapıların kent kültürüne kazandırılması için yapılacak çalışmalara destek olma sözü veren katılımcılar, bilgi aldıkları tarihi yapıların bol bol fotoğrafını çekmeyi de ihmal etmedi.

İZMİR’İ YAKINDAN TANIDILAR

Anafartalar Caddesi ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın ardından Namazgah, Agora ve Kapılar gibi Basmane’nin diğer tarihi bölgelerini de dolaşan konsolosluk erkanı, tarihte ‘Süt Veren Tanrı Anne Dua Evi’ olarak bilinen ve restorasyonu Konak Belediyesi’nce yaptırılan tünelli eve de girdi. Turda Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Sadık Bey’in mezarının da bulunduğu Emir Sultan Hazretleri Türbesi ile Kapılar semtindeki Agios Voukolos Kilisesi’ni de ziyaret eden konuklar, 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir’in tarihi zenginliklerini ilk kez bu kadar yakından görme fırsatı buldu.

“ZENGİNLİKLERİMİZİN FARKINA VARDIK”

Daha önce benzeri yapılmamış gezi sayesinde Basmane’nin gizli hazinelerini gösterme fırsatı bulduklarını dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, amaçlarının bu zenginlikleri daha çok kişiye öğretmek olduğunu vurguladı. Her fırsatta Basmane’yi dünyaya tanıtmak gerektiğinin altını çizen Başkan Pekdaş, binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi semtin inanç turizminin de merkezi olabileceğini söyledi. Basmane’de üç büyük dinin önemli ibadethanelerinin iç içe bulunduğunu belirten Pekdaş, “Bu geziyle birlikte burada yaşayan kültürlerin ne kadar zengin olduğunu gördük. İzmir’in bu yönüyle de daha tanınır, bilinir olması için yapabileceklerimizi, farkındalıkları artırmaya yönelik hususları tespit ettik. Hem birbirimizi tanıdık hem de geçmişimizi yeniden değerlendirdik. Geçmişteki zenginliklerimizin farkına vardık. O zenginliklerin bugün yeniden zenginlik olarak yaşamasını sağlamak için birlikte üzerimize düşenlerin neler olduğunu konuştuk” dedi.

GÖRÜLMEYENLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı ve aynı zamanda Ürdün Fahri Konsolosu Ömer Kaplan da, Basmane’yi hiç böyle bilmediğini belirterek, “Camiler, havralar, kiliseler hepsi iç içe. Müthiş bir Bizans ve Roma kültürü yatıyor bu topraklarda. İzmir’in neden demokrat ve farklı bir şehir olduğunu da buradan anlıyoruz. Çok güzel bir gezi oldu. Başkan Sema Pekdaş’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KOZMOPOLİT ŞEHİR İZMİR

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris de geziden duyduğu memnuniyetini dile getirerek, “İzmir’in eski tarihini ve mirasını görmek çok güzeldi. Bizim için çok yararlı bir gezi oldu. Camileri, sinagogları, kiliseleri hep bir arada gördük. Bu da şehrin kozmopolit yapısı içinde ne kadar uyum içinde yaşandığını gösteriyor. Umarız ki İzmir aynı özelliklerini gelecekte de devam ettirir” dedi.