23. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı MARBLE’a çıkarma yapan İtalya, ilk günden fuarın yıldızı oldu. İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) Müdürü Aniello Musella, “Türkiye doğru bir partner. Bu fuar iki ülkenin doğal taş sektöründe işbirliğinin en güzel ev sahipliğini yapıyor” dedi. İtalya Mermer Makineleri Üreticileri Konfederasyonu Onursal Başkanı Flavio Marabelli ise “İki ülkenin işbirliği ruhu MARBLE’da tescillendi” diye konuştu.

Dünyanın ilk üç mermer fuarı arasında yer alan MARBLE önceki gün bin 109 firmanın katılımıyla profesyonel ziyaretçiye kapılarını açtı. ITA tarafından D holü 150 no’lu bölümde oluşturulan stant, sektörün buluşma noktası oldu. Fuarın açıldığı gün itibariyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere tüm protokol standı ziyaret etti.

Musella: "Yol haritamız aynı"

ITA Müdürü Musella, İtalya Mermer Makineleri Üreticileri Konfederasyonu Onursal Başkanı Flavio Marabelli ve İzmir İtalya Konsolosu Luigi Iannuzzi, stand ziyaretçilerine bilgi verdi, sorularını yanıtladı. Musella, fuarda gördükleri yüksek ilgiden dolayı memnun olduklarını belirterek, "İtalyan firmalarının bu fuara katılma nedeni, mevcut iş birliklerini güçlendirmek ve devamlığını sağlamak. Türkiye artık blok mermer ihracı olan rotasını katma değerli ürünlere doğru değiştirdi. Bu da iki ülkenin artık daha güçlü bir işbirliğine gitmesi gerektiği anlamını taşıyor. Çünkü İtalya uzun yıllardır yüksek teknoloji üreten firmalarıyla tam da Türkiye’nin istediği katma değerli ürünlerin elde edilmesine olanak sağlıyor. İtalya’nın yenilikçi teknolojisi ile Türkiye’deki gelişmiş olan mermer sektörünün birleşmesi demek, çok daha kaliteli ürünlere ulaşmak demektir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar çok sayıda Türk firmalarıyla görüşebilmek, konuşabilmek istiyoruz. Bizim yol haritamız aynı, hedefimiz bir" dedi.

İtalya’da mermer ve taş teknolojileri konusunda tüm ülkeyi temsil eden ve bünyesinde 310 şirketi barındıran İtalya Mermer Makineleri Üreticileri Konfederasyonu Onursal Başkanı Marabelli ise Türk doğaltaş sektöründe özellikle hammadde ihracatında yüzde 70’e ulaşan düşüşe dikkat çekti. Marabelli, “Bu durumdan kurtulmak için İtalya modelini öneriyoruz. Çünkü katma değeri yüksek işlenmiş ve yarı işlenmiş ürünlerin ihracatı hem daha çok kazandırıyor hem de düşük fiyat yerine yüksek fiyattan satış gerçekleşiyor. Bu da her iki ülkenin sektörde daha çok işbirliğiyle mümkün olabilir” dedi.

İki ülkenin sektörün en önemli oyuncusu olduğunu ifade eden Marabelli, “Türkiye pazarı bizim için çok önemli. 5 kıtada 140 ülkeye de ihracat gerçekleştirdik. Uluslararası pazarda gerek mermer, gerekse üretim teknolojilerinde olağanüstü bir performans sergiledik. Bu başarı ise mermer ve granitin, yeni teknolojiler ile daha kolay işlenebiliyor olmasından kaynaklanıyor. Türkiye hammaddeye sahip. Bunu işleyip yüksek fiyata satmasının yolu da işlenmiş ürüne dönüştürmesinden geçiyor. İşte MARBLE bize bu fırsatı sunuyor. Gelin el ele verelim” dedi.

Birlik ve beraberlik çağrısı

İzmir İtalya Konsolosu Luigi Iannuzzi ise MARBLE’ın iki ülke buluşmasına sahne olduğunu ifade ederek "Türkiye’nin çok önemli bir mermer üreticisi. Bazı taşlar var ki İtalya’da yok. Aynı durumda bazı taşlar var ki onlar da Türkiye’de yok. Bu nedenle iki ülke sektörü birlik beraberlik içerisinde olmalı" dedi. Iannuzzi, Türk ve İtalyan şirketlere bu birliktelik için kapılarının açık olduğunu da belirterek, "Bölgede talep eden İtalyan şirketlere yardımcı olduğumuz gibi İtalya’yı işleri için seçen Türk şirketlere de yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız" dedi. İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pietro Alba da işbirliğine hazır olduklarını söyledi.