Menderes Belediyesi tarafından ilk düzenlenecek Gümüldür Mandalina Festivali için geri sayım başladı. Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, festivalin Gümüldür mandalinasının tanıtımına katkı koyacağını söyledi.

İlçenin en önemli ekomomik kaynaklarından birisi olan Gümüldür mandalinasının tanıtımı, üreticilerin desteklenip teşvik edilmesi ve ürünün yeni pazarlara ulaşması amacıyla Menderes Belediyesi tarafından 29-30 Kasım tarihleri arasında Gümüldür Pazaryeri’nde Gümüldür Mandalina Festivali düzenlenecek. İlk kez gerçekleşecek festival çeşitli etkinliklere sahne olacak. 2 günlük program kapsamında mandalinayla ilgili çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinlikler ile ürün yetiştiricileri ve akademisyenlerin katılacağı söyleşiler düzenlenecek. Ünlü şarkıcılar Haluk Levent ve Kurtalan Ekspres ile Bengü de verecekleri konserlerle festivale renk katacaklar.

Mandalinanın seçtiği topraklar

Etkinlikle alakalı Double Tree By Hilton Otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, “İlçemizin en önemli temel kaynakları arasında Gümüldür mandalinası ilk sıralarda yer alıyor. Menderes Belediyesi olarak böyle önemli bir ürünü desteklemek adına festivalimizi gerçekleştireceğiz. Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne ilkleri yapacağımızın sözünü vermiştik, bu mandalina festivali ile de yine bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. Festival ile Gümüldür satsuma mandalinasının tanıtımı, üreticilerin desteklenip teşvik edilmesi ve markalaşmış mandalinamızın yeni pazarlar bulmasını amaçladık. Menderes belediyesi olarak üreticimizin sürekli yanında olacağımızı bir kez daha bildirmek istiyorum. Tüm İzmirli vatandaşlarımızı mandalinanın cenneti, mandalinanın seçtiği topraklarda, Gümüldür de yapacağımız festivalimize davet ediyorum “ dedi.

Gümüldür’de yetişen satsuma mandalinasının en iyi mandalina türü olduğunu ifade eden başkan Soylu, “Mandalinanın ana yurdu Güney Asya’dır. Dünyanın diğer bölgelerine de buradan yayılmıştır. Akdeniz kıyıları ve Doğu Karadeniz’in, özellikle Rize ve Artvin’in dar kıyı şeridinde üretimi yapılır ve birçok çeşidi vardır. Bunlar tangelina, nova, okitsu, ankor, kleamantin, fortune, Ortanica, kara ve bölgemizde yetişen satsuma cinsidir. Menderes civarında çok az okitsu cinsi yetiştirilmekte olup, çoğunlukla Türkiye’nin en kalitelisi olan satsuma mandalinası Gümüldür de üretilmektedir. Satsuma cinsi mandalina birçok bölgemizde de yetişmesine rağmen Gümüldür en önemli üretim yeridir. Bölgenin tamamına yakınında Satsuma Mandalinası yetiştirilmektedir. Bu bölgede yetişen mandalinayı farklı kılan sebep ise Türkiye ve dünya çapında en uygun toprak ve iklim koşullarının buluştuğu mikro-klimaya, doğal sera etkisine sahip olmasıdır. Kuzey bölgemizin Tahtalı barajı, doğu ve batı bölgemizin dağlarla çevrili olmasından dolayı bu bölge yoğun poyraz rüzgârı almamaktadır. Güney tarafında ise Ege denizinden esen lodos rüzgârı sayesinde, mandalinalarımızın kabukları ve zarları ince, tadı ise doyumsuzdur“ diye konuştu.

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, satsuma mandalinasının sağlık açısından birçok faydası olduğunu kaydederek, “ Satsuma mandalinası zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Kanı temizler, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Yüksek tansiyonu düşürmede etkisi olan ürünün damar sertliği ve felcine faydası da vardır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi olan Satsuma mandalinası, gribe iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir’’ dedi.

İLÇE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK

Ürünün ilçe ekonomisine büyük katkısı olduğunu da kaydeden başkan Soylu, “ Menderes’te toplam 14 bin 486 dekar alanda, 650 bin mandalina ağacı bulunmaktadır. Bir ağaç ortalama 100 kilogram mandalina vermektedir. 2013 yılı üretimimiz 59 bin 350 ton olup, bu yıl 65 bin 285 ton mandalina toplanması hedeflenmektedir. Sezon boyunca 7 binin üzerinde vatandaşımız da istihdam edilmektedir. Mandalina sayesinde her yıl ortalama 45 milyon lira ilçemize girdi sağlanmaktadır. Türkiye’de ki mandalina üretiminin yüzde 16’sı İzmir’de yapılmaktadır ve Gümüldür İzmir’deki üretimin yarısına yakınını tek başına karşılamaktadır. Dünya geneline baktığımızda Türkiye mandalina üretiminde, Çin, İspanya ve Barselona’nın ardından dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye, ihracatta ise dünya üçüncüsüdür. Gümüldür bölgesinde üretilen bu mandalinaların dünya piyasasında yer alması da ayrıca başlıca gurur kaynağımızdır “ dedi.

KONSERLERLE DOLU 2 GÜN

İki gün süreyle renkli görüntülere sahne olacak Gümüldür Mandalina Festivali etkinlikleriyle de dikkat çekecek. Festivalin ilk günü festival alanında “ Çocuk Gözüyle Mandalina ” adlı resim sergisi düzenlenecek. Gümüldür Amfi Tiyatro’da ise “ Gümüldür’den Mandalina Anıları “ adı altında yörenin mandalina üreticilerinin katılımıyla söyleşi gerçekleştirilecek. Mandalina Kabuklarıyla Yaratıcılık etkinliğinde de sanatçılar mandalina kabuklarından neler yapılabileceğini katılımcılara aktaracak. Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nden Doktor Mehmet Tutar da satsuma mandalinası ıslah çalışmalarıyla ilgili sunum gerçekleştirecek. Festivalin ilk günü akşamı kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek. Kortej sonrası ise Haluk Levent ve Kurtalan Ekspres muhteşem bir konsere imza atacak. Festivalin ikinci günü ise çocuk oyunları ve animasyonlar gerçekleşecek. Resim ve fotoğraf sergisi ile halk dansları gösterilerinin yer alacağı festivalde bir televizyon programında gönülleri kazanan İrem ve köpeği Cash de gösterisiyle festivale renk katacak. Gümüldür Mandalina Festivali’nin kapanışı ise şarkıcı Bengü’nün konseri ile olacak.

FESTİVALE ÜCRETSİZ SERVİSLER KALDIRILIYOR

Festival kapsamında Menderes Belediyesi tarafından ilçe merkezinden festival alanına belediye önünden ücretsiz servisler kaldırılacak. Ayrıca vatandaşların festivalle alakalı olarak tüm bilgilere ulaşılması için www.gumuldurmandalinafestivali.com internet adresi de devreye sokuldu.