Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı taşıt altgeçidi yapımı ihalesinde "açık ihale" yöntemi uygulaması gerektiğini belirterek, “Yıllardır uygulanan açık ihale yönetiminden vazgeçilerek “belirli istekliler arasında” ihale yönteminin tercih edilmesi, İzmir müteahhitlere yapılan çok büyük bir haksızlıktır” dedi.

İzmirli müteahhitlerin insan kaynağı, bilgi birikimi ve her türlü altyapı anlamında yeterliliğe sahip olduğunu, söyleyen Nasır, “İhale şartnamesinde ön yeterlilik başvurusu yapacak firmalardan tam puan alabilmeleri için 240 milyon liralık iş bitirme belgesi istenmesin adeta ’bu işi biz İzmirli firmalara yaptırmayacağız’ anlamına geliyor. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’de bu yeterliliğe sahip firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez” diye konuştu.

Sözkonusu ihale yönteminin uygulanabilmesi için, ihale edilen işin uzmanlık veya ileri teknoloji gerektiren bir iş olması gerektiğini kaydeden MÜFED Başkanı Necip Nasır şöyle devam etti:

“Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yapımı öngörülen taşıt alt geçidi yapılması işi ihalesi, bu nitelikleri taşımıyor. Dolayısıyla, bu yönetmeliğin uygulanmasıyla, İzmirli müteahhitlerin bu yarışta olması istenmiyor anlamı ortaya çıkıyor”

İzmir’e kalıcı eserler bırakmak istediklerini ifade eden Nasır, dışardan gelen müteahhitlerin kazançlarını kendi yaşadıkları yerlere taşıyacaklarını belirterek, kendisinin de İzmir dışında yaptığı inşaatlarda, İzmirli Mühendis, usta ve işçi çalıştırarak, inşaat malzemesinin çoğunluğunu, İzmirli firmalardan temin ettiğini, kazandığı para ile İzmir’e hastane yatırımı yaptığını söyledi.

“Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yapmadığı bu yanlıştan bir an önce dönmesini bekliyoruz. Bir ayrıcalık değil, eşit koşullarda yarışma hakkı talep ediyoruz” görüşünü savunan MÜFED Başkanı Necip Nasır sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat sektörü, 200 sektör ve yaklaşık 5 bin kalem malzemeyle ekonominin yanı sıra; istihdama katkısı nedeniyle sosyal bir boyut taşıyor. İzmir’de sektörün yerel yönetimlerce de desteklenmesi gerekiyor.”