İzmir’in Ödemiş ilçesinde bağlı Demircili Mahallesinde, 4 yıldır yaz mevsimi geldiğinde aşırı su kullanımı nedeniyle mahalle sakinleri su sıkıntısı çekerken, suların evlere ulaşmaması vatandaşları isyan ettiriyor.

Ödemiş ilçesinin Demircili Mahallesi sakinleri, geçtiğimiz yaz aylarında çektiği su sıkıntısını bu yazda çekmeye devam ediyor. 350 haneli bin 300 nüfuslu mahallede, seracılık ve süt bitkisi işiyle uğraşılması ve aşırı su tüketimi sıkıntıya neden oluyor. Mahallede yaşanan su krizi mahalle sakinlerinin son günlerde bir hayli canını sıkarken, Ödemiş’e bağlı Demircili Mahallesinde yaklaşık dört sondaj kuyusu da yetersiz kalıyor.

Evlere su gelmiyor

Demircili Mahalle Muhtarı Ülkü Coşkun, su sıkıntılarının yaz aylarında arttığını ifade ederek, "Köyümüzde su sıkıntısı özellikle yaz aylarında baş göstermektedir. Bunun nedeni ise, bölgemizde bulunan çok sayıda, süs bitkileri, fidancılık, seracılık ve hayvancılık yapan çiftçilerimizin bulunması. Büyükşehire geçmeden iki sondaj kuyumuz vardı. İZSU’ya geçtikten sonra 99 mahalle içinde İZSU tarafından aynı anda iki sondaj kuyusu daha açıldı. Sondaj kuyusu açılan yerleşim merkezinde dört kuyudan bir tanesi çöktü. Şu an 3 kuyu faal; ama yetmiyor. 24 saatte anca 8 saat su akıyor; ama ne içecek, ne de evde kullanacak suyu bulamıyoruz. Yaz mevsiminde çiçekçilik seracılık hayvancılık, köyümüzde birlik te yapıldığı için yaz mevsiminde sıcakların aşırı şekilde devam ettiği için 3-4 katına çıkıyor. Bu nedenle, kuyular yetersiz kalıyor. Biz bu konudaki sıkıntımızı dile getirmek için defalarca başvurduk. Koca Ödemiş’te İZSU’nun 3 ekibi var. Bunlarda 99 mahallede arızalara gitmekten yetersiz kalmaktadır.Suyumuz olmadığı için çamaşırlarımızı Ödemiş’te yakınlarımızın evlerinde yıkamaktayız. Banyomuzu bile yakınlarımın evine giderek yapabiliyoruz. İnsanların abdest alacak suyu yok. İZSU ile görüştüğümüzde onlarda seracıların yoğun su kullanmasından gelen sorun nedeniyle su sıkıntısının meydana geldiği bildirilmektedir. Bu konuda derdimizi yaklaşık 4 yıldan beri İZSU’ ya anlatıyoruz. Bir türlü derdimizi anlatamadık. İZSU tarafından 2 sondaj açılmasına rağmen su konusunda sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

"Susuzluktan perişan olduk"

Mahalle sakinlerinden Necla Ketenoğlu da şöyle konuştu:

"Bizde hayvancılıkla uğraşıyoruz. Hayvanlarımıza özellikle yaz aylarında su yetiştiremiyoruz. Evimiz de de içme suyu yok derece az bir durumda; ama komşularımızdan bazıları seralarında dinamo ile su çekmekte. Onlarda fidanlarını suluyor. Mahallemize bir an önce tedbir alınmasını bekliyoruz. Susuzluktan perişan olduk” dedi.