Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın KDV ile ilgili açıklamalarını değerlend,iren Mali Müşavir Burak Oğuz, “Sayın Bakan’ın tespitleri ve serzenişi son derece yerinde.”KDV Kanunumuz 1984 model ve 21 yüzyıl Türkiye’sine uymuyor” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, “KDV’den memnunum diyen bir tane Allah’ın kulu yok. Herkes şikayetçi, biz de şikayetçiyiz. Az sayıda firmadan KDV topluyoruz, milyonun üzerindeki işletme neredeyse hiç KDV ödemiyor. Demek ki sistemde ciddi yapısal sorunlar var” sözlerini değerlendiren Mali Müşavir Burak Oğuz, “Sayın Bakan’ın tespitleri ve serzenişi son derece yerinde.”KDV Kanunumuz 1984 model ve 21 yüzyıl Türkiye’sine uymuyor. Vergide temel prensip; “kazanıyorsan ya da tüketiyorsan vergi ödersin.” Devlet vergi toplar; mükellef / vatandaş vergi öder. Devlet vergi alamamaktan şikayetçi; mükellef çok vergi ödediğinden. Karşılıklı memnuniyetsizlik var. KDV’ tüketim üzerinden alınan “dolaylı” bir vergidir. Vergiyi ödeyecek olan tüketici; toplanmasına aracılık edip devlete ödeyecek olan ise mal ve hizmeti satandır; tüketiciden alır, devlete öder. Bunu yaparken de şayet kendi ödemiş olduğu KDV var ise mahsup ederek, arada oluşan farkı öder. Bu ne yazık ki suiistimal edilmektedir” dedi.

“2023 Türkiye’sine dar gelmektedir”

KDV’yi tahsil eden mükellefin vergiyi finansman olarak kullandığını belirten Oğuz, “Bunun içinde tahsil ettiği KDV’den mahsup etmek için halk dilinde “naylon fatura” denilen sahte veya muhteviyatı itibari ile yanıltıcı fatura almaktadır. Böylece devlete daha az KDV ödemekte ya da hiç ödememektedir. Bunun dışında kanunun yeterinde anlaşılır olmamasından kaynaklanan uygulama sorunları da mevcuttur. Ayrıca, özellikle imalatçı ve ihracatçı firmaların KDV iade süreçlerinin uzaması da şirketler üzerinde ek maliyet yükü getirmektedir. Sayın Ağbal’ın da haklı olarak serzeniş de bulunduğu 1984 model KDV kanunu; 2023 Türkiye’sine dar gelmektedir. KDV Kanununda yapılmakta olan yeni düzenleme ile mevzuatın sil baştan yenilenerek anlaşılır ve sade olması; devletin vergi alacağının garanti altına alınması ve mükellefler üzerinde KDV yükü bırakılmaması hedeflenmektedir” diye konuştu.