Türk edebiyatının büyük ustası Orhan Kemal doğumunun 100. yılında Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte anıldı.

Orhan Kemal doğumunun 100. yılında Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte anıldı. Orhan Kemal’in oğlu Araştırmacı-Yazar Işık Öğütçü ve Gazeteci-Yazar Mazlum Vesek’in konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı. Konak Kent Konseyi Genel Sekreteri Cem Arıkan’ın sunumunu yaptığı etkinlikte, yazarın yaşamı ve eserleri anlatıldı. Araştırmacı-Yazar Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in doğumunun 100. yılında çok önemli etkinliklerin gerçekleştirildiğini ifade ederek “Bunlardan birinin İzmir’de yapılması bizi çok mutlu etti. İzmir, bu duyarlılığı her zaman gösteriyor” dedi.

SESSİZLERİN SESİ ORHAN KEMAL

Öğütçü, 2014 yılı içindeki çalışmalar kapsamında Sessizlerin Sesi-Orhan Kemal kitabını okuyucuyla buluşturduklarını belirterek “Kitapta, benim babamla olan serüvenimin yanı sıra, dedem Abdülkadir Kemali ve babam Orhan Kemal’in yaşamına da yer verdim. Üstadın önemli eserleri ile ilgili açıklamaları eklemeyi de ihmal etmedim. Yıllara yayılarak gazetelerden ve yakın çevreden edindiğim fotoğrafları da kitaba ekledim. Babamın kendi sesinin olduğu bir CD’yi de kitapla birlikte okuyucuya ulaştırdık” diye konuştu. Öğütçü, Orhan Kemal’in aydınlık ve umutlu yanıyla bir asır sonra hala yol gösterici olduğuna dikkat çekerek “Bence onu bugünlere taşıyan onun bu umutlu yanıdır. İnsanın aydınlık tarafına bakan ve onu önceye alan kalemiyle edebiyatımıza güç verdi. Gelecek nesillerin de onu okuyacağına ve yaşatacağına inanıyorum” dedi.

BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE

Gazeteci-Yazar Mazlum Vesek de, bu yıl yazarın 100. yaşı olmasının yanı sıra en güçlü romanlarından biri olan Bereketli Topraklar Üzerinde’nin de 60. yılı olduğunu vurgulayarak, romanla ilgili hazırladığı incelemeyi anlattı. Bereketli Topraklar Üzerinde kitabının yazılış ve okuyucuya ulaştığı süreçler hakkında bilgi veren Vesek, “Hem yayınlandığı dönemde hem de günümüzde hala araştırmacıların gündeminde olan bir roman olarak gücünü korumaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

“TARIMDAKİ SÖMÜRÜ YENİ DEĞİL”

Vesek, romanın Çukurova’daki tarım alanındaki sömürüyü ele aldığını kaydederek “Çok ilginçtir, geçtiğimiz günlerde tarım işçilerini taşıyan servis kaza yaptı ve basınımızı bu ülkedeki ‘dayıbaşı’ diğer adıyla, ‘elçilik’ sistemini manşetlerden anlatmaya başladı. Sanki yeni bir şey keşfediliyormuş havası verildi. Oysa ırgat elçiliği 200 yıldır bu topraklarda var. İşte Orhan Kemal bu romanda, bu sistemin çarkları arasında ezilen, sömürülen ve ölen emekçiyi anlatıyor” açıklamasını yaptı. Etkinlik sonunda Işık Öğütçü, Konak Belediyesi’nin okuyuculara armağan ettiği Sessizlerin Sesi- Orhan Kemal adlı kitabını imzalarken, günün anısına Işık Öğütçü ve Mazlum Vesek’e de dolmakalem seti hediye edildi.