Ulusal nitelikteki 1. Türk Tarım Vizyonu; ‘‘Tarım ve Hayvancılıkta Aile İşletmeciliğinin Önemi ve Herkes için İletişim” başlığıyla Kuşadası Pine Bay Holiday Resort Hotel gerçekleştirildi.

Tarım ve hayvancılığın her aşamasında yer alan tarımsal kuruluşlar, sektör temsilcileri ve bakanlık temsilcilerini buluşturan organizasyona Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcileri, Hay-Koop ve Köy-Koop başta olmak üzere Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Birlik Başkanları ve Bağlı Birlik ve Kooperatifler, Ziraat Odaları, Önder Çiftçiler, Akademisyenler ve sektör temsilcileri olmak üzere organizasyona Türkiye’nin her yerinden yaklaşık 500 kişi katıldı.

İlk iki gün tarım ve hayvancılıkta üretim ile ilgili ortak sorun ve çözüm önerilerinin belirlendiği aile işletmeciliği, hijyen ve karlılık, teknoloji kullanımı, örgütlenme, kırsal kalkınma, tarımsal mekanizasyon ve arazi toplulaştırma politikaları, Büyükşehir Yasası’ nın tarımsal yapı ve üretime etkisi gibi konularda moderatörler başkanlığında tarım ve hayvancılık sektörünün önde gelen isimleri, akademisyenler ve bakanlık temsilcilerinin konuşma ve sunumlarıyla interaktif şekilde gerçekleşen çalıştaylar yapıldı.

Organizasyonun son gününde ise yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sorun ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği, birlik ve kooperatif başkanları, bakanlık temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri ile geniş katılımlı bir İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından alınan kararlar bir rapor haline getirilerek tüm ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi. İstişare toplantısının ardından konusunda uzman Arzu Gözel tarafından verilen katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Herkes İçin İletişim Eğitimi gerçekleşti.

Zirvenin son gününde konuşmacılara ve katılımcılara plaket ve katıldıkları eğitim sonucunda sertifika takdim edildi ve katılımcılara özel görkemli bir gala yemeği düzenlendi. Hay-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk yaptığı konuşmasında kooperatiflerin önemine değinerek “Türkiye’deki tarım ve hayvancılığın, kooperatifçiliğin başka bir boyuta geçmesi, öneminin artması, yapılan yatırımların arttırılması için gerçekleştirmiş olduğumuz istişare toplantısında el birliğiyle sorunları ve çözüm önerilerini sizlerle birlikte sonuçlandırdık” dedi.

Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız ise, tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle ilgili faaliyetlerin ilgili tüm kurum ve sektör temsilcilerinin koordinasyon ve işbirliği içinde çalışmasıyla daha verimli olacağını ifade ederken; ‘‘Bu organizasyonla kooperatifçiliğin vizyonu belirlenecektir” diyen Tarım Artı Organizasyon Genel Müdürü Kudret Çiçekçi “Kooperatifler, demokratik işletme kuruluşlarıdır. Kooperatiflerde temel amaç kâr değil, işbirliği ve dayanışmadır. Organizasyonumuzda Türk tarımına ışık tutmak, kooperatifçiliği geliştirmek, birlik ve kooperatifler arasında iletişim, işbirliği ve bilgi alışverişini sağlayarak sinerji oluşturmak amacındayız’’ dedi.