Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak ve organ bağışını teşvik etmek amacıyla Organ Nakli Merkezi Çalışanları tarafından stant açıldı. Doktorların ve organ nakli koordinatörlerinin bilgilendirme yaparak, organ bağışı başvurularını aldığı stant hastalar, hasta yakınları ve hastane çalışanları tarafından büyük ilgi gördü.

Türkiye’de 22.000 böbrek, 2200 karaciğer, 500 kalp, 250 pankreas, 3 ince barsak ve 3300 kornea bekleyen hastanın olduğunu belirten, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Cezmi Karaca, ’’Organ naklinde, hastalara takılacak olan organ iki kaynaktan sağlanmakta bunlar canlı verici ve kadavra vericidir. Batı toplumlarında organ nakillerinde genelde beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra donörlerin sayısı oldukça fazlayken, ülkemizde maalesef organ nakilleri genellikle canlı vericilerden yapılmaktadır. Ancak canlı vericili organ naklinde kullanılabilecek organlar böbrek ve karaciğer ile sınırlı, aynı zamanda organ bekleyen hasta sayısı, canlı vericilerle karşılanabilecek sayının oldukça üzerinde. Toplumumuzda organ yetmezlikleri nedeniyle nakil bekleyen hastaların bir kısmı yeterli sayıda organ çıkmadığı için maalesef bekleme listesindeyken hayatlarını kaybediyor.” dedi.

Organ bağışının, İslam dini açısından herhangi bir sakıncasının bulunmadığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çok sayıda fetva ile dile getirildiğini ifade eden Karaca, “Hayatı organ nakline bağlı hastalar için her bağış yeni bir umut ve can demek. Halkımızı organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.