Haftasonu gerçekleşen Saipler Zeytin Festivali’ne katılan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçedeki üreticilere müjde verdi. Başkan Görmez, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Toprak Tahlil Laboratuarı’ndan birinin Torbalı’da da kurulacağını açıkladı. Başkan Görmez, “İlk kez buradan açıklıyorum. İlçemize Toprak Tahlil Laboratuvarı kuracağız. Burada toprağından suyuna, ilaçlardan tohumlara kadar her şeyi inceleyerek üretimimizi daha da kaliteli olmasını sağlayacağız” dedi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde kurulacak laboratuvarda yaprak, kök, toprak ve su analizi yapılabilecek. Bu proje, sadece Torbalı çiftçisine değil bölgedeki tüm üreticilere hitap edecek.

BİLİMSEL TARIM

Son yıllarda tarım ilaçlarının artması ve dış faktörlere bağlı olarak toprak yapılarının bozulması çiftçileri sık sık toprak analizi yaptırmaya itiyor. Kısıtlı imkânlarla tarım yapan çiftçilerin birçoğu 600 liraya varan ücretlerle özel şirketlere analiz yaptırmak zorunda kalıyor. Bereketli tarım arazileri ile ön plana çıkan Torbalı’da da çiftçiler sık sık toprak analizine ihtiyaç duyuyor. Tarım ilçesi olan Torbalı’da daha kaliteli üretim yapılması için harekete geçen Torbalı Belediyesi toprak analiz laboratuvarı kurmak için düğmeye bastı. Bu birimde laborant ve mühendislerin görev yapacağını söyleyen Başkan Görmez, “Günümüzde tarımı artık daha bilinçli ve profesyonelce yapmak gerekiyor” dedi. Daha bilimsel yöntemlerle tarım yapılması halinde hem toprağın korunacağını, hem de ekonomik anlamda daha fazla kazanç sağlanacağını söyleyen Görmez, bunun en önemli ayaklarından birinin toprak analizi olduğuna işaret etti.

MADDİ YÜKTEN KURTULACAKLAR

Toprak analizlerinin amacına uygun kurulmuş laboratuvarlarda kimyasal yollarla yapıldığını, amacının ise toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesi olduğunu anlatan Görmez, şunları söyledi: “Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şart. Çiftçimizin bize getireceği numuneleri inceleyipkendisine ne kadar gübre veya ilaç kullanacağını bildireceğiz.Böylelikle hem daha bilinçli tarım yapılacak hem de çiftçimiz büyük bir maddi külfetten kurtulacak.”