Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yeni işbirliği imkanlarının ortaya çıkarılması ve iki ülke özel sektörleri arasında yeni iş bağlantıları tesis edilmesi amacıyla, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’in organizasyonunda, 12 Kasım 2014 Çarşamba günü İzmir Balçova Kaya Termal Otel’de geniş katılımlı bir Türkiye-Yunanistan İş Forumu gerçekleştirilecek.

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İş Forumuna, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere, ülkemizdeki İhracatçı Birliklerinin tamamı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) de destek verdiği kaydedilerek İş Forumuna, Türkiye ve Yunanistan iş dünyasının önde gelen firmalarından yaklaşık 400 üst düzey temsilcisinin katılacağı belirtildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Sayın Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis iş forumunda katılımcılar hitap edecekleri ifade edilerek

"İş Forumunda turizm, otelcilik, inşaat, inşaat malzemeleri, enerji, yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynakları, emlak, denizcilik sanayi, ulaştırma, lojistik, gıda ve meşrubat, tarım ürünleri, makine sanayi, makine ekipmanları, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik sanayi, kimyasallar, tekstil ve hazır giyim, deri ürünleri, sağlık ekipmanı, ilaç, kozmetik, hediyelik eşya, araba aksesuarları, müşavirlik, hukuk büroları, mali hizmetler, bebek ürünleri, mobilya ve basım sektörlerinde iş yapan Yunan firmaları yer alacaklardır" denildi.

12 Kasım 2014 Çarşamba günü saat 11.00’da başlayacak olan Türkiye-Yunanistan İş Forumu kapsamında, diğer ülkede iş ve yatırımı olan birer firma da başarı öykülerini anlatacakları belirtilerek şöyle denildi:

" Öğlen saatinde gerçekleştirilecek ve İş Forumuna katılan tüm firma temsilcilerinin katılacağı çalışma yemeğinin ardından ikili iş görüşmeleri (B2B görüşmeleri) yapılacaktır. Bu kapsamda, 550’yi aşkın ikili iş görüşmesinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazanmıştır 2002 yılında Yunanistan ile yaklaşık 902 milyon dolar olan ikili ticaretimiz, 2013 yılında yaklaşık 6 kat artarak 5,6 milyar dolar seviyesine yükselmiştir.

2013 yılında Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı 1,4 milyar dolar, Yunanistan’dan ithalatı ise 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, 2014 yılının ilk dokuz ayı itibariyle, Yunanistan ile olan ticaret hacmimiz yaklaşık 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Yunanistan ile ikili ekonomik ilişkilerimizde karşılıklı yatırımların artırılması da önemli bir hususu teşkil etmektedir. Halen, ülkemizde 591 adet Yunanistan sermayeli firma faaliyette bulunmaktadır. Yunanistan’ın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku bugün itibariyle 6,7 milyar doların üzerine çıkmıştır.

Öte yandan, söz konusu İş Forumu, DEİK’in son dönemde geçirdiği yapısal düzenlemenin ardından ülkemizde gerçekleştireceği bu boyuttaki ilk uluslararası organizasyon olması açısından da ayrı bir özellik taşımaktadır.

Diğer taraftan, nitelik ve kapsamı açısından bu denli önemli bir organizasyonun yerinin tespiti aşamasında sunduğu imkanlarla İzmir tek adres olmuştur."