Rota Koleji lise 9. sınıf öğrencileri, İngiliz Konsolos William Sherard tarafından 311 yıl önce kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonu olan botanik bahçesiyle ilgili araştırma yapıyor. 160 bin metrekare alanda yeniden canlandırılması düşünülen bahçe için belediye de proje hazırladı

Gaziemir’de 311 yıl önce İngiliz Konsolos William Sherard tarafından kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonuyla Türkiye’nin ilk, dünyanın da en eski dördüncü botanik bahçesi, TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencilerine yönelik her yıl düzenlediği araştırma yarışmasına konu oldu. Rota Koleji’nin 9. sınıf öğrencileri; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Gaziemir Belediyesi’nin desteğiyle başlattıkları çalışma için İngiltere’deki kaynakları da mercek altına aldı.

Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefourt’un öğrencisi olan Sherard’ın evinin önündeki 37 dönümlük arazide kurduğu bahçenin yeri iki yıl önce Garden History isimli bir kitap ve bir krokinin yardımıyla bulunmuştu. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Gaziemir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevlilerinin izini buldukları bahçenin tarihi konusunda öğrencilerin başlattığı çalışma birçok yeni detayı da ortaya çıkarmaya başladı.

BAŞKAN ŞENOL’U ZİYARET ETTİLER

İngiltere’de bahçeyle ilgili çok sayıda kaynağa ulaşılırken, Oxford Üniversitesi’nde Sherard tarafından kurutulmuş ve İzmir (Smyrna) ismini verilmiş 50’den fazla bölgeye özgü bitki türüne ait fotoğraflar elde edildi. Rota Koleji Anadolu ve Fen Liseleri Müdürü Serkan Gözder, Tarih Öğretmeni Necmiye Ulusoy Sezgin, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Ahmet Mehmetefendioğlu, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’u makamında ziyaret ederek yapılan çalışmaları anlattılar.

GAZİEMİR’İN DEĞİL İZMİR’İN PRESTİJ PROJESİ

Halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğunu dile getiren Başkan Şenol, 160 dönüm üzerinde yeniden canlandırmak için hazırladıkları proje hakkında bilgi sundu. Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği projenin Gaziemir’in değil İzmir’in prestij projesi olacağını, botanik bilimiyle uğraşanlar ile yoğun şekilde turist çekme potansiyeli olduğunu dile getiren Şenol, “Bu projeyi bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. En büyük engel kamulaştırmayla ilgili. Bu sorunu bir an önce aşmak için gereken destekleri bulmakla ilgili girişimlerimiz sürüyor” diye konuştu.

YARIŞMA KONUSU

Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca her yıl Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenleniyor.

BOTANİK BİLİMİ

Bitkileri konu alan, onları türlerine göre belirli bir düzenle inceleyen, nitelik ve özelliklerini esas tutarak sınıflandıran bilim kolu "botanik" diye isimlendirilir. Yeryüzünde yaklaşık 1 milyona yakın bitki bulunduğu için, botanik çok geniş kapsamlı bir bilimdir. Botanik konusunda en eski çalışmaları yapan kimse, eski Yunan bilgini Aristoteles’in öğrencisi Teophrastos’tur (M. Ö.380-327). Fransız botanikçi J. P. Tournefort (1656-1708 ), sınıflandırma işini daha ayrıntılı ve bilimsel bir düzende geliştirmiştir. Botanik bilimi emekleme, acemi adımlarla yürüme dönemlerini geride bırakmıştır. Modern laboratuar çalışmaları, modern teknik, bilimsel olanaklar, botaniğin bugünkü durumuna ulaşmasını sağlamıştır.