UNESCO Dünya Mirası Bergama, bu kez Paris’te masaya yatırıldı.

Türkiye ve Almanya’nın UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcilikleri tarafından Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen “Pergamon and Its Multi Layered Cultural Landscape: Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” konulu tanıtım etkinliğinin gündemi, Haziran ayında kültür mirası olarak tescil edilmesinin ardından dünya otoritelerinin gözünü çevirdiği Bergama’ydı.

Bergama Belediyesi ve Türkiye’nin UNESCO nezdindeki Daimi Büyükelçiliği, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin merkezi olan Paris’teki toplantı için yaklaşık iki hafta süren yoğun bir ön çalışma süreci geçirdi.

Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve Almanya Daimi Temsilcisi Büyükelçi Michael Worbs’ün açılış konuşmalarını yaptıkları etkinlikte, Bergama Kazı Başkanı ve İstanbul’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Felix Pirson ile Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın sunum yaptı.

Toplantıya diplomatlar, medeniyet tarihçileri ve arkeologlar da katıldı. Profesör Pirson ve Sefa Taşkın katılımcılara, Bergama’nın antik dönemden günümüze uzanan eski Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı tarihi mirası hakkında detaylı bilgi verdi. Binlerce yıl köklü medeniyetlere evsahipliği yapan Bergama’nın mirasının korunmasının önemine dikkat çekildi.