Gıda tüketiminde kaliteden öden vermeyen, yıllık 60 milyar doların üzerinde gıda ithalatı yapan Japonya’da düzenlenen Foodex Japan 2015 40. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı, Türk gıda ihracatçıları için Japonya ve Uzakdoğu pazarına ulaşmak için altın fırsatlar sunuyor.

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan Foodex Japan 2015 40. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı, 03-06 Mart 2015 tarihleri arasında Japonya’nın Chiba kentinde Makuhari Messe (Nippon Convention Center)’da düzenlenecek.

Japonya’nın tarım ve gıda ürünleri ihtiyacının önemli bölümünü ithalat yoluyla karşıladığını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Foodex Japan Fuarı’na, 2014 yılında 78 ülke ve bölgeden toplam 2.808 firma ve yaklaşık 76.000 ziyaretçinin katıldığını belirterek, Türk firmalarına Japonya ve Uzakdoğu pazarında konumlarını güçlendirmeleri çağrısında bulundu. Türkiye’den 2014 yılının Ocak - Ekim döneminde Japonya’ya 118 milyon 586 bin dolarlık gıda ürünleri ihracatı yapıldığını anlatan Ünlütürk, “Yıllık 60 milyar dolarlık gıda ithalatı yapan Japonya, tarım ve gıda ürün ihtiyaçlarının büyük bir kısmını ithalatla karşılıyor. Türklere karşı müthiş sevgileri var. Sizden bir kez mal aldıkları zaman sizi unutmazlar. Herkes bu ülkeye mal satmak istiyor. Tek şartları var, o da kalite” diye konuştu.

FOODEX’TE HANGİ ÜRÜNLER OLACAK?

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Japonya’ya deniz ürünleri, domates salçası ve konserveleri, turşular, makarna çeşitleri, kuru meyveler (kuru kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm, antep fıstığı, kuru incir), fındık, zeytin ve zeytinyağı, un ve unlu mamuller, bitki çayları ve şifalı bitkiler ile baharatlar, şekerlemeler, süt ürünleri, şarküteri ürünleri (et ve et ürünleri hariç), diyet ürünleri, yumurta, kanatlı eti ve ürünleri, dondurulmuş gıdalar, meyve ve sebzeler, gıda katkı maddeleri, organik gıdalar, hazır çorbalar, çeşniler, bira, brendi, likör, sert alkollü içecekler, viski, şarap, meyve suyu, maden suyu, diğer alkollü ve alkolsüz içecekler vb. gıda ve işlenmiş tarım ürünleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürün üretimi yapan ihracatçıların Foodex Japan 2015 40.Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na katılmalarını önerdi.

03-06 Mart 2015 tarihleri arasında Japonya’nın Chiba kentinde Makuhari Messe (Nippon Convention Center)’da düzenlenecek olan Foodex Japan 2015 40.Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin onaylarıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilecek. Fuara katılım sağlayacak ihracatçılar, Ekonomi Bakanlığı tarafından, Japonya’nın hedef pazar olarak belirlenmesi halinde fuar katılım masraflarının yüzde 50’si yerine, yüzde 70’i oranında destekten yararlanabilecek.