Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) 2014-2015 seçim döneminde milletvekili adayı olmak isteyen kadın siyasetçiler için İzmir’de 18-21 Aralık tarihleri arasında “Kadınlar İçin Siyaset Okulu” düzenledi. Düzenlenen Siyaset Okulu eğitimine katılan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve TBMM 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları yerel seçimlerde aday olmak isteyen kadın siyasetçilerle bir araya gelerek bilgilerini ve tecrübelerini paylaştılar.

KA.DER’in düzenlediği "Kadınlar İçin Siyaset Okulu” ile kadınların özgüven kazanarak, bilgi ve becerilerini geliştirip güçlenerek, toplumsal cinsiyet rollerini bilerek, eşit temsil talebiyle siyasete hazırlanmalarını, siyasette ve genelde toplumu ve bireyleri ilgilendiren kararların alındığı her yerde kadın temsilini yükseltmek ve eşitliği sağlamayı amaçlıyor.

“HEMEN ŞİMDİ HER KADINLA HEP BERABER”

2015 seçimlerinde KA.DER İzmir Şubesi olarak 20 milletvekili istiyoruz diye yola çıktıklarını belirten KA.DER İzmir Başkanı Sema Övgün; “Yurttaşlık ve seçmen bilgilendirme paylaşımlarından bulunuyoruz. Bizler burada eğitim değil bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Hiyerarşi yapısı yok herkes burada eşit. Yatay örgütlenme var. Hemen şimdi her kadınla hep beraber diyerek kadın adayların destek çalışmalarına katılacağız” dedi.

KADIN HAKLARINI SAHİPLENEN PARTİLER SEÇİN

Kadınların siyasete gereken önemi vermediğini ve o yüzden kadınların siyasette olmadığını dile getiren Miçooğulları; “Kadınlar, birilerinin onları var etmelerini bekliyorlar. Kadınların ben bunu yapmak istiyorum demeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu. Siyasete siyasetin içinde hazırlanmanın gerekliliğine değinen Miçooğulları, kadınların siyasi partilere üye olmalarını ve kadın gibi siyaset yapmak için kadın haklarını öne çıkaran kadın sorunlarını sahiplenen partileri seçmelerini ve oy kullanmayan kadınların oy kullanmaları konusunda örgütlenmelerini vurguladı.

“2014 TÜRKİYESİ’NDE KADIN ADAYLARIN TARTIŞILIYOR OLMASI ÇOK ACI”

Kadın siyasetçilere aday adayı ve aday olduğu süreçte yaşadığı tecrübeleri anlatan Başkan Uyar; “Savaştaysanız eğer donanımlı olmanız gerekiyor. 2014 Türkiyesi’nde kadın adayların tartışılıyor olması çok acı” diyerek sözlerine başladı. Belediye meclis üyesi olduğu dönemde yaptığı çalışmalara değinen Uyar; “Ben hiçbir zaman belediye başkanı olmak için o çalışmaları yapmadım ben sadece iyi bir meclis üyesi olmak için çalıştım ve kendimi yetiştirdim” diye konuştu.

“KADIN DAYANIŞMASININ ÜRÜNÜYÜM”

’’Siyasi eğitimim Türkan Miçooğulları ile başladı’’ diyerek sözlerine devam eden Urla’nın ilk kadın Belediye Başkanı Uyar; “Urla’da en azından bir kadın adayının olabileceğini insanların anlamasını istedim. Bu yüzden aday olmak istedim. Kadın hayatın her alanında olmalı fakat siyasette mutlaka kadınlar yer almalı. Hayatımda hep bir kadın vardı ben aslında bir kadın dayanışmasının ürünüyüm. Kadın kadına dayanışmanın önemi büyük. Erkek egemen olan siyasette önce kendinize güveneceksiniz. Lütfen sizi kimsenin engellemesine izin vermeyin. Hedefinize doğru ilerleyin” diyerek sözlerine son verdi.

4 gün süren “Kadınlar İçin Siyaset Okulu”nda; Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyetin Uluslararası, Bölgesel ve Ulusal Mekanizmaları, Kadın Bakış Açısıyla Siyaset, Sosyal Politikalar ve Kadınlar, Kampanya Yürütme Teknik ve Becerileri konularına yer verildi.