Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Afşin Şubesi tarafından düzenlenen mitingle, AEL İşletmesi ve termik santrallere alınacak 219 işçinin taşeron firmalarda çalışan işçilerden alınması istendi. MHP, BBP ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği mitingde ayrıca, haksız işe girişlere engel olunması gerektiği vurgulandı.

Hekimevi önünde bir araya gelen vatandaşlar, buradan yürüyerek Cumhuriyet Meydanına geçti. Yol boyunca; ‘Sınav yalanına aldanma’, ‘Sömüren taraf değil emekten taraf ol’, ‘Elbistan uyuma insanına sahip çık’ gibi sloganlar atan vatandaşlar, meydana geldiklerinde saygı duruşu ve İstiklal Marşını hep birlikte okudu.

Burada katılanlara dönük bir konuşma yapan TES-İŞ Şube Başkanı Mustafa Kılıç, toplantıya destek veren sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi parti temsilcilerine teşekkür etti. Kılıç, “Yıllardır bizim bu iş yerimizin kanayan yarası var. Herkes konuşuyor, evde, sokakta iş yerinde konuşuyor. Ama kimse meydana çıkıp ta açık yüreklilikle dile getiremiyor. Herkes bir şeylerden korkuyor. Bizim korkacak bir şeyimiz kalmadı. Yıllardır özellikle B termik santraline başlanmasından bugüne, 2004 yılından bu tarafa hep 2 yılda bir işçi alımı olur. Bu işçi alımlarında her türlü hile döner. Devletimiz burada iyi niyetli olarak bir yasa çıkartmıştır. Orada ‘kamulaştırmadan dolayı arazisi istimlaka giden, yani tarımdan geçinen köylü vatandaşıma, mirasçısına hak tanıyorum’ diyor bu çok doğru bir karar. Ama yıllardır 5 metrelik, 10 metrelik adamın bir parça tarlası var. 500’e bölmüş bunun arkasından bir duygu sömürü yaparak bir rant ekonomisi oluşuyor. Sahtekarlık piyasası oluşuyor. Türkiye’nin her yerinden buraya işçi alımına davet ediliyor. Bu arkadaşlar burada gerçekten istimlak mağdurlarına tanınan hak üzerinden birileri rant sağlıyor” diye konuştu.

“Verilen tapulara baktığınız zaman 5 metre 10 metre arsalar var” diyen Kılıç, şunları kaydetti:

“Buraya müracaat eden 7 bin 500 kişiden bahsediliyor. Bunun arkasından bu rantiyeciler, birileri vurgun vuruyor. Gerçekten insanların hakkını savunacaksanız alınacak işçi sayısı belli. 219 kişi alınacak. Bizim A ve B termik santralinde 5 bin kişi çalışan var. Sınav yapacağım diyorlar. Nerede yapacak? Maraş’ta yapacağım diyor. Bunun arkasından muhtarlarımız ikamet veriyorlar. Ya şimdi mi Afşin-Elbistanlı oldunuz? Neredeydiniz? Sınav yapmanın maksadı, bir işçinin bilgisini tespit etmek. Taşeronda çalışmak için bile daha önce termik santralde çalışma şartı koşuyordunuz, şimdi niye koşmuyorsunuz. Biz yabancıya karşı değiliz. Bu propagandayla yıpratmaya çalışıyorlar. İşçi alımlarında bu insanlar dolandırılıyor. Kölelik değil, kadro istiyoruz. Bizim işyerlerimiz taşeronlaştırıldı. Bir işyerinde 15 tane patron olur mu? 15 yıl önce söylenseydi inanmazdık."

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.