Elbistan-Afşin-Ekinözü-Göksun ve Nurhak ilçelerinin kamu yatırımlarının görüşüldüğü toplantıların 3.sü AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda 5 ilçenin eğitim, kültür, sağlık, spor ve sosyal hizmetler alanlarındaki kamu yatırımlarının gerçekleşme oranları, ihtiyaç duyulan yatırım ve hizmetler konuşuldu. İlçe kaymakamları ve belediye başkanları tarafından eksiklikler ve taleplere ilişkin hazırlanan dosyalar Mahir Ünal’a teslim edildi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Sıtkı Güvenç ile Yıldırım Ramazanoğlu’nun da yer aldığı toplantıda Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Nurhak Kaymakamı Osman Demir, Nurhak Belediye Başkanı Ahmet Akkuş, Ekinözü Kaymakamı Fatih Gül, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ilçelerinin sorunlarına ilişkin sunumlar yaptı.

Toplantıya ayrıca Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Metin Doğan, çevre ilçelerin AK Parti İlçe Başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy da ayrıca Organize Sanayi Bölgesi ve Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında Mahir Ünal’a dosya sundu.

Toplantının ilk sunumunu yapan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun’un ardından mikrofona davet edilen Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük de 2009-2014 yıllarını kapsayan hizmetlerle ilgili sinevizyon gösterisi öncesinde yaptığı konuşmada kendisinin de bir neferi olduğu AK Parti dönemindeki istikrar ve hizmetlerin önemine dikkat etti.

DOĞALGAZ YAPIM İHALESİ ŞUBAT 2015’TE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın daveti üzerine toplantıya katılan BOTAŞ Doğal Gaz İşletmeleri Bölge Müdürü Adem Küsmüş ise, Elbistan-Afşin-Göksun doğalgaz projesinin son durumu hakkında geniş kapsamlı bilgiler sundu.

Küsmüş, “Sayın Grup Başkanvekilimizin çok büyük katkılarıyla Elbistan ve Afşin ilçemiz ile bunun yanında da termik santraller, şeker fabrikası ve organize sanayi bölgesine gaz arzı sağlayacak; bunun yanında da Afşin-Elbistan ilçemizde ve devamında lisans kapsamına dahil edilen Göksun ilçemize de gaz arzı sağlayacak iletimiz hattımız Kuluncak mevkiinden bağlantı alarak yaklaşık 124 kilometrelik ve16 inç çapında iletim hattı planını yaptığımız malumunuzdur.

Burada uzunca bir süreç yaşadık. Bunun nedeni Maden İşleri Genel Müdürlüğümüzün bu hat güzergâhındaki maden lisanları güzergahtaki etüt çalışmaları için gecikmeye neden oldu. Ama bunu tamamladık. Bu hafta itibariyle bu güzergah-mühendislik çalışmaları ve kamulaştırma dosyaları hazırlanarak kabul işlemleri tamamlandı. Bu bölgemize milletimize, devletimize hayırlı olsun diyorum. Bundan sonraki süreç 2015 yılı itibariyle ödeneğin hızlı bir şekilde onaylanması ile birlikte en geç Şubat ayı içerisinde yatırım ihalesine çıkacağız. 20 aylık bir yatırım süresi öngörülüyor. Öngörülen süre daha hızlı bir çalışmayla düşürülebilir. 20 ayın sonunda inşallah gaz arzına kavuşmuş olacağız.

Dağıtım lisansı kapsamına ilave edilen Afşin-Elbistan-Göksun ilçelerimizin dağıtım şirketinin, BOTAŞ’la birlikte yatırım faaliyetlerini başlatması halinde iletim hattı bittiği an direk şehirlerde konutlarda doğalgaz yakabilecek konuma geleceğiz. Sayın Grup Başkanvekilimize de özellikle çok teşekkür ediyorum. Kendisi bu konunun çok yakın takipçisi oldu ve Türkiye’nin hiçbir yerinde sağlanmayan yapılamayan yatırımın bölgemize kazandırılmasını sağlayan tek kişidir” ifadelerini kullandı.

ELBİSTAN-GÖKSUN YOLU ÖNCELİĞİMİZ OLACAK

Karayolları 5. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Halil Akgünüz de bölgedeki karayolu ağlarıyla ilgili sunum yaptı.

Akgündüz, “Elbistan şehir içerisinde devam eden bir çalışmamız var. Bu yatırımımız yaklaşık 11 kilometre. Bunun 5 kilometresi bitmiş durumda. Geriye kalan kısmını da önümüzdeki yılın ilkyarısında bitirmeyi planlıyoruz. Elbistan merkezli olarak bizim ağımızda bulunan yollarda; Elbistan-Malatya yolunda yaklaşık bir 7,5 kilometrelik bölünmüş kısmımız var. Orada proje çalışmamız tamamlandı. ÇED’le ilgili bir sorun var. Elbistan-Nurhak istikametindeki yolumuzda da proje çalışması için yatırım programı teklifi var. Elbistan-Ekinözü yolumuzda proje çalışmamız bitti. Orada tünelli bir geçişimiz var. Yatırım programında bulunmamakta. Göksun-Elbistan yolumuz birinci öncelikli. O konuda Bakanımızın talimatları var. Yatırım programına alınır alınmaz ihale yetkisini bekliyoruz. En kısa zamanda da ihale yapacağız” dedi.

Toplantının sunum bölümü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un, ilçeleri kapsayan yatırımlar ve projelerine ilişkin konuşmasının ardından sona erdi.

KAHRAMANMARAŞ YATIRIM NOKTASINDA PAYINA DÜŞENİ FAZLASIYLA ALIYOR

Program sonunda bir değerlendirme yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş’ın yatırım alanında payına düşeni fazlasıyla aldığını belirtti.

Mahir Ünal, “3 yılda bu toplantılarımızın üçüncüsünü yaptık. İlçelerimizde de ayrı ayrı yapıyoruz. Yıl içerisinde her bir ilçemizde bunları gerçekleştiriyoruz. Koordinasyonla ilgili bir açık var mı onu görüyoruz. Hele büyükşehir olduktan sonra bu daha büyük bir ihtiyaç haline geldi. O yüzden yapacak çok iş var. Hamdolsun bu ülkenin kaynakları var. Bu ülkenin hizmete ayıracağı yatırım için ayıracağı ciddi bir kaynak var. 2002 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütçesinin yüzde 44’ü faiz giderlerine ayrılıyordu. Kalanı da personel giderleriydi. Yatırıma yüzde 1,2 bazen de yüzde 0,8 gibi komik rakamlar ayrılıyordu. Gidiyorlar devletten düşük faizli borç alıyorlar, aldıkları parayı devlete yüksek faizli borç olarak veriyorlardı. Devletin parasıyla devleti borçlandırıp faiz geliri elde ediyorlardı. Biz, 2000’deki yüzde 44’lük payı bugün yüzde 11’e düşürdük. Devletin cebinde 1 katrilyon para kaldı. Bu 1 katrilyon yatırım olarak geliyor. Şimdi yatırıma yüzde 12-14 gibi çok ciddi pay ayrılıyor. Bunlar da okul olarak geliyor, yol olarak geliyor, su olarak geliyor. İnşallah bunu daha da güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Önümüzdeki süreçte kamu reformu anlamında çözülmesi gereken birçok sorun var. Bu çerçevede de Kahramanmaraş’ımız yatırım anlamında payına düşeni fazlasıyla alıyor. Almaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Elbistan’a gelecek doğalgazda yaşanan gecikmeden dolayı bölge halkından özür dileyen Ünal, “Doğalgazla ilgili bir söz vermiştik. 1 Kasım 2014 diye bir söz vermiştik. Maalesef 2 defa proje iptali yaşadık. 8 ay gecikme oldu. 3 ay da maden işleri genel müdürlüğü ruhsatlı maden alanlarına iletim denk geldiği için bir ruhsat sorunu yaşadık. Dolayısıyla 11 aylık bir gecikme yaşadık. Bu 11 aylık gecikmeden dolayı hem bu doğalgazdan faydalanacak herkesten özür diliyorum” ifadelerini kullandı.