Kahramanmaraş Toplum Sağlığı Müdürlüğü Tütün Denetim Birimi ile Elbistan Toplum Sağlığı Müdürlüğü Tütün Denetim Ekibi’nin ortaklaşa düzenlediği programla, Elbistan’da öğrencilere ve kamu çalışanlarına sigara ile ‘Maraş otu’ olarak bilinen ağızotunun zararları anlatıldı.

Elbistan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Ziraat Odası konferans salonunda gerçekleştirilen konferanslarda sigaranın sağlığa zararları konusunda uyarılarda bulunulurken, sağlıklı bir yaşam sürmek ve rahat nefes almak isteyenlerin sigaradan uzak durması gerektiğinin altı çizildi.

Kahramanmaraş İl Tütün Denetim Birimi Sorumlusu Cem Dulhan ve Elbistan Tütün Denetim Ekibi Sorumlusu Ali Yüce’nin konuşmacı olarak katıldığı konferanslarda sigaranın insan sağlığı için çok büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekildi. Sigaranın ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, dudak ve yanak kanseri, dilde tat alma duyusu bozukluğu, beyin hücrelerinde ölüm, gözde katarakt, koku alma bozukluğu, KOAH, astım, akciğer ve gırtlak kanserine neden olduğunu kaydedildi.

Ayrıca sigara kadar zararlı bir diğer madde olan ağızotundan da uzak durulması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, ağızotunun sinir ve sindirim sistemine verdiği zarar kesinlikle sigaradan daha fazla olduğunu vurguladılar.

Konferanslara katılanlara sigarayı bırakmaları yönünde telkinlerde ve çağrıda bulunan Dulhan ve Yüce, “Sigarayı bıraktıktan birkaç saat içinde nikotin ve diğer zararlı maddeler vücudumuzdan atılır. Birkaç gün içinde tat, koku alma duyularımız daha iyi duruma gelir. Birkaç gün sonra nefes almamız düzelmeye başlar, kan dolaşımımız düzelir ve tansiyon normale döner. Bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalır. Türkiye’de yılda 110 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içmektedir. İçinde 4 bine yakın zararlı maddeler bulunan sigara dünyadaki en büyük felaket ve insanlık sorunudur. Bu nedenle sigarasız bir dünya için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir” hatırlatmasında bulundular

“Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursa olsun sigarayı bıraktığınız zaman sağlıklı ve kaliteli hayat süreniz artacaktır” düşüncesiyle Elbistan’da Sigara Bırakma Polikliniği’nin hizmetlerini sürdürdüğü bilgisi de verilen konferansta, burada görevli tüm personelin tek bir kişinin bile sigarayı bırakmasının önemli olduğu bilinci ile çalışmaları yürüttüğü vurgulandı.

Konferanslarda ayrıca katılımcılara sigara ile ağızotunun zararlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı broşürler de dağıtıldı.