Karabük Safranbolu İşadamları Derneği (KASİAD) tarafından “Karabük’teki Sektör Temsilcilerinin İşbirliğiyle Mesleki Farkındalığın Artırılması Projesi”nin tanıtımı gerçekleştirildi.

Karabük Safranbolu İş Adamları Derneği tarafından sunulan “Karabük’teki Sektör Temsilcilerinin İşbirliğiyle Mesleki Farkındalığın Artırılması Projesi” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edilen projeler listesinde yer alarak 01 Eylül tarihi itibari ile uygulamaya başlandı. Karabük Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) ve Karabük Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin proje ortağı olduğu projenin tanıtımı Safranbolu Aygür Otelde gerçekleştirildi.

Proje tanıtım toplantısında konuşan KASİAD Başkanı Ahmet Ramazanoğlu, projenin amaçlarının Karabük’teki işletmelerin ihtiyaç duydukları donanıma sahip ara kademe elemanları yetiştirmek ve mevcutta çalışanların niteliklerini artırmak, TR81 bölgesindeki (Bartın, Karabük, Zonguldak) mesleki eğitim mezunu yerel halkın kendi bölgelerinde istihdam edilecek pozisyona gelmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Ramazanoğlu, yaptıkları ‘Karabük’te Sektör Temsilcilerinin İş Birliğiyle Mesleki Farkındalığın Artırılması” projesinin 1 Eylül’de uygulamaya başladığını belirterek, “İlimizdeki iki değerli mesleki eğitim kurumu olan Karabük Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) ve Karabük Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ortağımız olarak yer almaktadır. Bununla birlikte projemiz çerçevesinde ele alınacak üç önemli sektörün (makine- inşaat ve gıda) temsilcileri de projemizdeki önemli paydaşlarımızdandır. Projemizin amacı ilimizdeki makine- inşaat ve gıda sektörlerindeki ara kademe eleman ihtiyacını belirlemek ve bu doğrultuda kalifiye eleman yetişmesine katkıda bulunmaktadır. Böylece mesleki eğitimden mezun olan öğrenciler piyasanın talepleri doğrultusunda yetişmiş olacaktır. Bu durum tabii ki hem işletmelerimizin daha donanımlı ara kademe elemanı istihdam etmesine hem de daha çok gencimizin uygun istihdam olanaklarından faydalanmasına katkı sağlayacaktır.

Projemizin başlangıcı olan Eylül ayından bu yana ilimizde faaliyet gösteren makine, inşaat ve gıda sektörlerindeki yaklaşık 150 firmaya yönelik anket çalışması yaptık. Anket sonuçları ile ihtiyaç analizi gerçekleştirildi. Analiz sonucunda ortaya çıkan bulgular ile, ilgili alanlarda ortaklarımız Karabük Üniversitesi MYO ve Meslek lisesi öğrencilerine, mesleki eğitim mezunu işsiz gençlerimize ve işletmelerde ara kademelerde çalışan elemanlara yönelik eğitimler düzenleyeceğiz.Ayrıca ortağımız Karabük Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde bir Kariyer Planlama Merkezi kurulacaktır. Kariyer Planlama Merkezi’nin detaylarını Sayı Müdürümüz Adnan Taşlıyan anlatacaktır ancak yine de belirtmek isterim ki bu merkezden başta lisenin öğrencileri olmak üzere isteyen gençlerimizin tümü mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmeti alacaklardır. Bu merkez projenin uygulama süresi olan 12 ayın sonunda da faaliyetlerini aktif olarak sürdürecektir” dedi.

Projede gerçekleşecek bir başka faaliyette derneğin web sitesinde “İş Platformu” oluşturacaklarını da aktaran Ahmet Ramazanoğlu, “ Bu platformda Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde ara kademe elemanına ihtiyaç duyan işverenler ile mesleki eğitim mezunu iş arayan bireyleri buluşturmayı planlamaktayız. Yine bölgedeki istihdam açığını bölge insanıyla karşılamak önceliklerimizdendir.Yine ilimizde mesleki eğitimin geliştirilmesi için ortak çalışmalar yürütmek amacıyla sektör temsilcileri, üniversite, kamu kurumları, derneğimiz başta olmak üzere ilgili Sivil Toplum Kuruluşları, yerel yönetimler gibi farklı paydaşları bir araya getirerek çalışmalar yapmayı planlamaktayız. Proje sonucunda 160 kişiye mesleki ve teknik alanlarda eğitim verilecek ve bu kişiler sertifika almaya hak kazanacaktır. Öğrencilerimizin motivasyonu artırmak ve örnek teşkil etmek amacıyla iki tane kariyer günü düzenlenecektir. Yine aynı amaçla ve öğrencilerin deneyimlerini artırmaları için 6 firmaya gezi düzenlenecektir. Ayrıca iş platformu ile hem size üyelerimize uygun kalifiye eleman bulmanıza yardımcı olacağız hem de mezun öğrencilerimizin istihdamlarına katkı sağlayacağız. Başarılı bir uygulama dönemi geçirerek projemizin 31 Ağustos 2015 tarihinde sonlanmasını ümit ediyoruz” ifadesinde bulundu.