İki gün sürecek olan Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve İzleme İşi Çalıştayı, Karabük’te başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Karabük Öğretmen Evinde düzenlenen çalıştaya, Milli Parklar Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt, Orman Bakanlığı İzleme Değerlendirme Daire Şube Müdürü Ergül Terzioğlu, Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Özçiftçi, Akademisyen ve Orman Mühendileri katıldı.

Milli Parklar Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt çalıştayda yaptığı konuşmada, “ Bakanlığımızın bu konu ile ilgili Karabük’te yaptığı çalışmalar özellikle ülkemizde çok büyük biyolojik çeşitlilik olduğunu gösteriyor. Bu büyük önem arz etmekte ve bunların ortaya çıkarılarak insanlara sunulması gerekiyor. Bu konuda üniversitelerde çalışan hocalarımızın araştırmaları bu envarterde bir araya getirilmesi çok önemli. Karabük çok önemli bir geçiş bölgesi. Çok farklı biyolojik çeştiliği içinde barından bir kent” dedi.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Bilgili, Türkiye’nin bir çok ilinde olduğu gibi Karabük’te de geçen yıl başlatılan projenin kısa sürede sona ereceğini söyledi.

Proje kapsamında Karabük’ün bitki çeşitliliğinin belirlemesi konusunda çalışma yapıldığını belirten Bilgili, "Türkiye’yi bilim insanları ’küçük Asya’ olarak nitelendirir. Ülkemiz bir kıta değildir. Buna rağmen iklim çeşitliliğinden dolayı kıta özelliği göstermektedir. Türkiye’de kayıtlı 12 binden fazla bitki türü mevcut. Bunların 3 bin 649’u endemik tür. Bazı bölgeler endemik açıdan zengin. Karabük’ün de içinde bulunduğu bölgede 300 kayıtlı endemik bitki türü var. 300 endemik bitki türünün 100’e yakını Karabük’te bulunuyor. Karabük ili arazisini 37 bölge olarak inceledik. İl sınırlarında 297 yeni tür keşfetmiş olduk. Bunların 18’i endemik bitki türü olarak kayıtlara geçti. Bu sayının artma ihtimali var. 40 yada 50 tür daha artış olabilir. Elimizde daha teşhir etmediğimiz ve edemediğimiz türler var" dedi.

“BİLİM DÜNYASI İÇİN İKİ YENİ BİTKİ TÜRÜ TESPİT ETTİK”

Karabük’ün bitki çeşitliği yönünden çok zengin olduğuna da işaret eden Bilgili, "Bilim dünyası için yeni olduğunu düşündüğümüz iki bitki türü tespit ettik. Bu bitki türleri çöven ve dağ çayı. Kesin ve kati tanısı için laboratuvar çalışmaları yapmamız gerekiyor. Onun için biraz temkinli yaklaşıyoruz ama muhteme yeni bir bitki.

Birde Keltepe bölgesinde Avrupa’da bulunan Pisot bitkisine rastladık. Bu bitkiyi incelediğimizde Türkiye’de olmadığını ve sadece Avrupa’da yer alan bir bittki olduğu ve bununda kozmatik ve ilaç sanayisinde kullanılan bir bitki olduğunu tespit ettik. Karabük’te bizi şaşırtan bir diğer durum ise mikro kilimalara şahit olduk. Kastamonu - Karabük ve Karabük - Yenice yolu iki yakaları yani kuzeyi ile güneyi birbirinden farklı. Güney kısım Akdeniz ikliminin hakim olduğunu gördük. Şimşir dere ve Keltepe bölgesi çok öenmli bir bölge. Bitki çeşitliliği bakımınan koruma altına alınması gereken bir yer diye düşünüyoruz. Zaten bu bölge Avrupa’nın 100 sıcak noktasından biri.

Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve İzleme İşi çalışmasından Karabük’te ayrıca, 51 adet memeli, 17 sürüngen ve 7 adette antibi hayvan çeşidi tespit edildi.

Çalıştay, yarın Yenice ilçesindeki arazi eğitimiyle sona erecek.