10 aydır Karabük Valisi olarak görev yapan Orhan Alioğlu, 2014 yılını sakin ve verimli bir şekilde geçirdiklerini açıkladı.

2014 yılını değerlendiren Vali Alimoğlu, Karabük’ün coğrafi konumu bakımından iyi bir yerde olduğunu, Ankara ve İstanbul’a yakınlığı büyük bir avantajı olduğunu söyledi.

“EĞİTİM VE SAĞLIKTA İYİ KONUMDAYIZ”

İnsanları itibari ile huzurlu ve sakin bir şehir olduğundan 2014 yılını sakin ve verimli geçirdiklerini kaydeden Vali Orhan Alimoğlu, “ Devam eden işlerimizin büyük bölümünü bitirdik ve yenilerine başlayacağız. Karabük eğitime büyük önem veren bir kent. İl genelinde okullarımızda 36 bin öğrenci ve 2 bin 600 öğretmen var. Sınıf başına 20’ye varan öğrenci düşüyor ve Türkiye ortalamasının üzerinde bir durum. Karabük’ün eğitime verdiği önemle üniversite sınavlarında ve diğer sınavlara bakıldığında Karabük bir adım önde. Son yıllarda eğitim üzerinde ciddi tartışmalar var. Daha iyileştirme konusunda neler yapılabilir diye Bakanlığımız ve hükümetimiz çalışma yapıyor. Okullarımızda daha zengin, renkli ve sağlam kültür ile hayat sınavında başarılı olacak öğrenciler yetiştirmeliyiz. İl genelinde tamamlanan ve proje aşamasında olan okul yatırımları var. Yeni ihtiyaçların takibini yapıyoruz. Milli eğitim inşaatında sıkıntılar oldu bu yeniden devam edecek. Öğretmen sıkıntımız fazla yok ama büyük ölçüde iyiyiz. Sağlık yönünde çok güzel bir hastane yapıldı ve ihtiyaca cevap verecek şekilde. Gelecek yıl diş hastanesi yapılacak ve gerçekleşecek. Yenice ve Eskipazar’da yeni hastane yapılacak. Eflani’de 10 yataklı entegre hastanemiz tamamladın. Sağlık açısından daha iyi bir konuma geldik. 5000 evler bölgesinde Sağlık merkezi inşaatı yapacağız ve bunla ilgili çalışmalar bitmek üzere. Mahalinde sorunları çözmek için vatandaşın gerçek ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Karşılıklı zaruri ihtiyaçları mutlaka gideririz” dedi.

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE SÜRECEK”

Karabük huzur ve sukün bakımından en iyi illerimizden biri diyen Alimoğlu, “ Ama her ihtimale karşı her türlü hazırlıklı olmalıyız. Uyuşturucu konusunda arkadaşlarımız çok çalışıyor ve iyi neticeler alıyor. Son 10 ayda yapılan operasyonlarda uyuşturucu bakımından emniyet ve Jandarmamız iyi çalışıyor. Bir tarafta talep veya talebe zorlama arz var bu iyi değil. Bunu çözmemiz lazım. Bu konuda ailelere ve hepimize çok iş düşüyor. İnsanlığı tehdit eden bir mesele. Bu çok vahim ve geri dönüşümü olmayan insanları perişan eden bir mesele. O bakımdan hepimizin gençlere dikkat etmesi lazım. Bu talep hiç olmamalı demeliyiz. Buna esaslı bir çare bulmalı” dedi.

Eski yıllarda yüksek olan tarımı yeniden canladırmak için yoğun gayret sarf ettiklerini de ifade eden Vali Orhan Alimoğlu, “ Tabiatla biraz daha samimi olalım. Topraktan geldik ve toprağa gideceğiz. Ondan kopmanın bir manası yok. İnsanların temel ihtiyacı yiyecek ve giyecek. Bunun temel maddesi de topraktır. Tarım ve Hayvancılık birbirine iç içe olan unsurlardır. Göstergelerimiz iyi değil ve düşüş var. Eskiden zirai ve hayvancılıkta iyi bir kentmişiz ama şimdi bu çok düşmüş. Bunu geri getirmek için çabalıyoruz. Yeniden tarım ve hayvancılığı modası geçmiş olarak görmeden arzulanan seviyeye ulaştırmamız lazım. Bu konuda gerekli projelerde yapılıyor. Her seviyedeki arkadaşa toprak ve bahçe işi ile uğraşmaları noktasında telkinlerim oluyor” dedi.

Turizm noktasında Karabük ilçeleri ile bir bütün olduğunu kaydeden Vali Alimoğlu, “ Turist için hem tarih hem de tabiat lazım. Bunlar bizde var. Bunların iyi vaziyette bulundurulması ve görülmeye dair olmasını sağlamak için hizmetlerimiz var. Tabiat çeker ama asıl insanı insan çeker. Kültürlü insan ve yapılan işler çok önemli. Mahallerinde ürettiğimiz ürünleri gelen turistlere satmamız lazım. Kültür meselesinin biraz daha kitaplı hale gelmesinde fayda var. Bir memleketi geliştiren kütüphaneleri ve üniversiteleridir. Üniversite bizim en önemli kurumlarımızın başında geliyor. Buraya gelen öğrencilerin iyi yetişmesi için buradan kültürel yönden zengin gitmesini sağlamak adına bize düşenleri yapmaktır. Bu sene 800 kişilik yeni yurt açtık. Yenileri devam ediyor. Özel sektörün yurt ve barınma tesisleri var. Üniversitenin temeli orta öğretim ve ilk öğretimdir. Bunların daha kuvvetli olması içinde elimizden geldiği kadarıyla uğraşıyoruz. Samimi bir işbirliği içinde en güzeli olması için çalışıyoruz” ifadesin bulundu.