HAK İş Konfederasyonu Karaman İl Başkanı Mustafa Karakaş, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek, asgari ücret tespit komisyonuna bir çağrıda bulundu.

Karakaş, “Tüm tarafların komisyonda yer almalarını ve orada bir mutabakatla asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret istiyoruz" dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİNİN BELİ BÜKÜLMEDEN GEÇİNEBİLMESİ ŞART”

Karakaş, gelir vergisindeki adaletsizliğe dikkat çekti.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vergi konusunda çalışma yapılması gerektiğini dile getirdiğini hatırlatan Karakaş, Konfederasyona bağlı HAK-İŞ Akademi’nin bilimsel bir çalışma yürüttüğünü ve çalışmalar tamamlandığında bir rapor halinde Erdoğan’a sunacaklarını söyledi.

Gelir vergisi oranlarının çalışanların belini bükecek hale geldiğini belirten Karakaş, “4. aydan itibaren vergi dilimine girildiğini görüyoruz. Dolayısıyla bir düzenleme yapılması ve asgari ücretle çalışan insanların beli bükülmeden geçinebilmelerinin sağlanması şart” dedi.

“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NDA YAPISAL DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMELİ”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Karakaş, “Tüm tarafların komisyonda yer almalarını ve orada bir mutabakatla asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret istiyoruz" dedi.

“KAYITDIŞI ÇALIŞMA ORANININ YÜKSEKLİĞİ EMEKLİLİK SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

İl başkanı karakaş emeklilik sistemi için de yeni bir reforma ihtiyaç olduğunu söyledi.

 Türkiye’de ciddi bir kayıt dışı çalışmanın olduğunu ve bunun da başta emeklilik sisteminin olumsuz etkilediğini ifade eden Karakaş, “Bugünkü emeklilik sistemi içerisinde işçi emeklisi, Bağ-Kur emeklisi ve memur emeklisi arasında tam bir kargaşa var. Bunun ortadan kaldırılması için yeni bir reforma ihtiyaç var. HAK-İŞ olarak bu sorunları, çözülene kadar dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KIDEM TAZMİNATI HER ŞART ALTINDA ALINABİLMELİDİR”

12 Eylül Darbe Dönemi öncesinde kıdem tazminatı sisteminin daha iyi olduğunu ancak 12 Eylül sonrası birçok hakkın yok edildiğini hatırlatan Karakaş, “HAK-İŞ’in, kuruluşundan bu tarafa kıdem tazminatıyla ilgili bazı farklı talepleri var. 12 Eylül öncesinde kıdem tazminatlarında tavan ücreti yoktu. Ama 1981’den sonra gelen tavan sistemi ile tazminatlar kısıtlandı. Aynı şeyi ikramiyeler için de yaptılar. O yüzden kıdem tazminatlarında da mağduriyet yaşıyoruz. Biz diyoruz ki; işçiler hangi şartlar altında işlerinden ayrılırlarsa ayrılsınlar tazminatlarını alabilmeliler” diye konuştu.

“FİLİSTİN’İ MİLLÎ MESELEMİZ OLARAK GÖRÜYORUZ”

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in kuruluşlarından beri Filistin davasına önem ve öncelik verdiğini kaydeden Karakaş, “Biz, Filistin’i millî meselemiz olarak görüyoruz. Filistin’le ilgili tarihî bir sorumluluğumuz var. 4 asır boyunca Osmanlı toprağı olarak yönettiğimiz coğrafyadan bahsediyoruz. Tarihî bir bağımız ve sorumluluğumuz var. O topraklar, kutsal topraklardır. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’dır. Dolayısıyla o topraklara karşı sorunluluğumuz inancımız gereğidir” dedi.

HAK-İŞ’in Genel Kurulunda alınan ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlum ve mağdurlarına sorumluluğa atıfta bulunan Karakaş, “Bizim insan hakları anlamında da sorumluluklarımız var. Bizler sadece Kudüs ve Filistin’in değil, yeryüzünün bütün coğrafyalarındaki mazlumlarla beraber olmak zorundayız. Dolayısıyla Filistin ve Kudüs meselesini 7 Ekim’den sonra dile getirenlerden değiliz. Kuruluşumuzdan beri Filistin’le ilgili büyük bir mücadele veriyoruz” diye konuştu.