KMÜ Türk Dünyası Araştırma Topluluğu ve Öğrenci Konseyi Başkanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlikte Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız ve İLESAM Karaman temsilcileri öğrencilerle buluştu.

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda düzenlenen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından KMÜ Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Mestan Karabacak bir konuşma yaptı. İLESAM’ın 1987 yılından bu yana emeğin ve telif haklarının korunması için çabalayan bir kurum olduğunu söyleyen Karabacak, “Korsan yayınlar günümüzde yaygın olarak satılmakta. Bunun önüne geçmek için yayınevleri fiyat farkını kapatacak indirimler yaparak daha çok satış yapılmasını sağlamalı.” dedi.

“Fikir sahibi olarak para kazanabilirsiniz”

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkında açıklamalarda bulunarak, fikir sahibi olmanın önemine değindi. Fikir sahibi olan insanların kolayca para kazanabileceklerini söyleyen Parmaksız, fikir üretmenin kolay olmadığını belirterek “Öyle bir fikir bulacaksınız ki herkesin işine yarayacak. İnsanlığa fayda sağlayacak bir fikir bulursanız bu fikirle para kazanmanız mümkün hale gelir.” şeklinde konuştu.

İLESAM’ın amacının fikir sahiplerinin emeğini korumak olduğunu dile getiren Parmaksız, kurumun çalışmalarından bahsetti ve telif hakları konusunda tecrübelerini paylaştı.

“Telif ihlali kul hakkına girmektir”

Mehmet Nuri Parmaksız, telif haklarının önemine değinerek, telif haklarından kaynaklanan anlaşmazlıklar ve ödenen tazminatlarla ilgili örnekler verdi. Telif hakkı ihlalinin yalnızca hukuksuzluktan ibaret olmadığına değinen Parmaksız, “Telif gaspı, hırsızlığın yanı sıra kul hakkına girmektir.” dedi.

“Başkaları için bir şey ifade etmese de siz istediğiniz şeyi başarın”

Altı ay gibi uzun bir süre yazmakta olduğu şiire kafiye uydurmaya çalıştığını söyleyen Parmaksız, “Geceleri uykusuz kaldım, uğraştım ve altı ay sonunda uğraş verdiğim kelimeyi istediğim dörtlüğün içine yerleştirdim. Bu uğraş beni yorsa da başarmış olmak beni çok mutlu etti. Başkaları için bir şey ifade etmese de siz istediğiniz şeyi başarın. Bu sizi çok mutlu edecek.” diye konuştu.

Şiir Dolu Konferans

Mehmet Nuri Parmaksız’ın konuşmasının ardından Karaman İLESAM İl Temsilcisi Hikmet Elitaş kendi şiirini seslendirdi. Denetim Kurulu Üyesi İbrahim Şaşma ise Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan maden faciası ve burada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza hitaben kaleme aldığı ‘Kara Beyitler’ adlı şiiri ile salondakilere duygu dolu anlar yaşattı. Daha sonra Mehmet Nuri Parmaksız, Öğr. Gör. Mestan Karabacak’ın yazmış olduğu şiiri seslendirdi.

İLESAM Genel Başkanı Parmaksız’a plaket takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.