Her gösterisiyle izleyicilerini düşündüren ve sorgulamayı öğreten Sunay Akın, ikinci kez Karaman’da sahne aldı. Karaman Belediyesi Ramazan Etkinlikleri çerçevesinde, “Sunay Bey Tarihi” adlı tek kişilik gösterisini Aktekke Kent Meydanı’nda sergileyen Akın, meddah kimliğiyle, bakmakla görmek arasındaki ince farkı anlattı.

Tarihten günümüze kitapların ve bilginin önemini anlatan Sunay Akın’ın programına; Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Ak Parti İl Başkanı Süleyman Atik, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, Sunay Akın’ın yoğun çabalarıyla Türkiye’ye kazandırdığı İstanbul Oyuncak Müzesi’ni anlatan kısa bir tanıtım filmiyle başladı. Filmin ardından sahnedeki yerini alan Akın, birçok oyunu gibi kendisinin yazıp yönettiği, oyunculuğunu da üstlendiği gösterisiyle izleyicilerini kendine hayran bıraktı. Sunay Akın, her açıklamasının ardından Türkiye’deki okuma oranındaki düşüklük ve bilgi eksikliğinden yakındı. İzleyicilerini anlattıklarıyla kimi zaman hayrete düşüren usta Şair, esprileriyle de kendisini seyretmeye gelenleri güldürdü.

Tarihe olan bakış açımızın eksikliğine değinen Akın, Osmanlı Devleti’nin son dönem imparatoru Abdülmecid’i anlattı. Araştırmalarından yola çıkarak çarpıcı bilgiler sunan usta şair, Abdülmecid’in köleliği kaldıran ilk hükümdar olduğunu söyledi. Abdülmecid’in bir hikayesini anlatan Akın: “Sultan, dönemin usta heykeltraşlarından birine heykel yapması için talimat vermiş. Heykeltraş da padişahın istekleri doğrultusunda heykelin bir maketini yapmış. Abdülmecid maketi görünce gerçeğini yapmasını istemiş. Heykel tamamlanmadan Abdülmecid ölmüş. Yarım kalan heykel başka bir ülkeye tamamlanarak satılmış. Bu heykel Amerika’daki özgürlük anıtının ta kendisiydi.” sözleri meydandakileri hayrete düşürdü. Akın, heykelin maket fotoğrafını izleyicilere gösterdi.

Sunay Akın program boyunca, Zürefalı Bahçeden - Sirkeci Garı’na, Amerika’dan ülkemize deve almaya gelenlerden - Oyuncakların hikayesine, Osmanlı padişahlarından - Cumhuriyet yıllarına, Atatürk’ün filme alındığı konuşmasından – Fransa’da ilk uçağın uçurulduğu ana ve burada Gazi Mustafa Kemal Paşanın nasıl ölümden döndüğüne kadar bir çok hikayesiyle dinleyicilerine unutamayacakları mesajlar verdi.

Usta şair program sonunda yeniden bilginin önemine dikkat çekerek: “Dünya bugün yaşanabilecek bir yerse bunu okuyanlara borçluyuz. Eğer tam tersiyse bunu da okumayanlara borçluyuz. Bir milletin kahramanları Kurtlar Vadi’sinden değil kitap kurtlarından çıkar, hayal kuranlardan çıkar. Bırakın çocuklarınız hayal kursun” dedi.

Akın, tüm izleyicileri İstanbul Göztepe’deki oyuncak müzesine davet ederek programını bitirdi. Bu tadına doyulmaz gösterinin bittiğine üzülen izleyiciler, usta şairi ayakta alkışladı.