Karaman merkezde duyulan patlama sesi paniğe neden oldu.

Vatandaşlar sesin kaynağını araştırırken patlamanın Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan eğitim için havalanan eğitim uçakların oluşturduğu sonik patlama sesi olduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak Karaman Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı koordinesinde Millî Anadolu Kartalı-2024/1 (AE-24/1) Eğitimi,

15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Anadolu Kartalı Tatbikatı çalışma hava sahasında icra edilecektir.

Bu kapsamda belirtilen tarihlerde yoğun harekât ortamında çok uçaklı icra edilecek mukabil hava harekâtı görevlerine yönelik taktik planlama ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla savaş uçaklarımızın tatbikattaki görevleri icabı ses üstü hıza ulaşabileceğini ve buna bağlı olarak patlama benzeri ses duyulabileceğini arz ederim.”

Sonik patlama nedir, neden olur?


Gündemdeki haberler nedeniyle sonic patlama ile ilgili araştırmalar başladı. Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir. Peki, sonik patlama nedir, neden olur?

Sonik patlama, bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, muazzam miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir.

SONİK PATLAMA NEDEN OLUR?

Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur.

Sonik patlamayı anlamak için öncelikle Doppler olayına değinmemiz gerekecek. Doppler olayı kısaca dalga kaynağının hareket etmesi nedeniyle, bir gözlemciye göre dalga boyunun uzaması veya kısalmasıdır. Örneğin bize doğru gelen bir ambulansın yaydığı sesin dalga boyu kısalırken bizden uzaklaşan ambulanstan gelen sesin dalga boyu uzar. Bunun sonucunda ambulans sirenini farklı  tonlarda duyarız. Uçakların neden olduğu sonik patlama da Doppler olayıyla yakından ilişkilidir. Örneğin ses hızının altında hareket eden bir uçak (I) ses dalgalarının ön tarafta sıkışmasına neden olur. Uçak ses hızına ulaştığında (II) ise ses dalgaları ses duvarını geçemedikleri için üst üste gelerek birikmeye başlar. Böylece yüksek enerjili bir dalga meydana gelir. Ses hızının aşılması durumunda (III) ise ses dalgaları bir koni şeklinde yayılır buna Mach konisi denir. Ses hızına verilen ad 1 Mach’tır. Ses hızında veya üstünde hareket edilmesinin
sonucunda sıkışan ses dalgaları uçağın arkasında bir bulut gibi gözüken yüksek basınç alanını oluşturur, bu da gözlemciler tarafından sonik patlama olarak duyulur. Sonik patlama etrafa zarar verebilecek kadar güçlü ve çok gürültülüdür.

Süpersonik yani ses hızınını geçebilen ilk yolcu uçakları 1960’ların sonlarına doğru ortaya çıkan Tupolev Tu-144 ve Concorde’dur. Her ne kadar bu uçaklar günümüzde hizmet vermese de yakın gelecekte süpersonik hızlarda yolculuk yapmak tekrar mümkün olacak gibi görünüyor. NASA 2020’ye kadar daha az gürültü çıkaran ve daha az
yakıt harcayan X-Plane adını verdiği süpersonik uçakları uçuşa hazır hale getirmeyi hedefliyor.