Kars’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 91. yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Bayramı törenleri Valilik makamında Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın tebrikleri kabulüyle başladı.

Tören daha sonra Hükümet Konağı önünde devam etti. Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende Vali Günay Özdemir, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, vatandaşlar ve öğrencilerin bayramı kutladı. Cumhuriyet Bayramı töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı da okundu.

Karaman’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah rahmet, yakınlarına başsağlığı dilekleri dileyerek konuşmasına başlayan Kars Valisi Günay Özdemir, “Dünya’daki pek çok ulusun özlemini duyduğu fakat hala elde edemediği insan hak ve hürriyetlerine dayanan Cumhuriyet yönetimi, aziz milletimizin binlerce yıllık tarihinde ulaştığı en parlak, en muhteşem zirve noktasıdır. Cumhuriyetimizin kuruluşu, milli tarihimizin kaydettiği en büyük ve en şanlı mücadelelerden biri olan milli mücadele sonunda olmuştur. Bu mücadele; hür yaşama arzusunu tüm dünyaya haykıran bir milletin, işgal edilmiş bir coğrafya üzerinde yeniden dirilişinin ifadesidir. Samsun’dan başlayan bu destansı diriliş mucizesi, tarihin en güç işi sömürgeciliğin pençesinden kurtulmayla sonuçlanıyor, milletimiz ve onun mücadele azminin yüksek tecellisi Türk Ordusu ve onun eşsiz komutanı Mustafa Kemal Atatürk, emperyalist orduları bir daha buna asla cüret edemeyecekleri şekilde Türk vatanından söküp atıyordu. İşte; Türk Kurtuluş Savaşı, milletimizin var olma savaşının adıdır” dedi.

Vali Günay Özdemir, “Türkiye Cumhuriyetinin 91 yıllık öyküsü bir başarı, bir uygarlaşma öyküsüdür. Cumhuriyetin başarıları ile haklı bir gurur duyuyoruz. Nitekim milletin azim ve kararlığından başka hiçbir sermayesi olmadan kurulan Cumhuriyetimiz, aradan geçen 91 yılda başta demokrasi olmak üzere, insan hakları, eğitim, sağlık, bilim, teknoloji ve ulaştırma alanlarında önemli mesafeler kat etmiş, köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizin ve dünyanın parlayan yıldızı olmuştur. Bugün Türkiye, İslam dünyasındaki tek laik ve demokratik cumhuriyet, çağdaş, bölgesinde hatırı sayılan bir güç, bir istikrar unsuru, dünyanın gelişmiş 20 ekonomisinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti; bugün kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet yolunda dev adımlarla yürüyen bir dünya devletidir. Türkiye Cumhuriyeti; önünde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek, uygar dünyanın onurlu bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürecektir. Bu anlamlı ve gururlu günümüzde, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere kurtuluş ve uygarlık mücadelesiyle Cumhuriyeti bize emanet edenlerle, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Aziz Milletimizin en anlamlı ve büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramını yürekten bir kez daha kutluyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan Atatürk’ün bizlere emaneti olan Cumhuriyeti yaşatmaya yeminli olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Bayramı törenleri daha sonra öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasıyla devam etti. Cumhuriyet koşusunda dereceye giren öğrencilerin ödülleri vali, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından verildi. Öğrenciler tarafından konser verildi, halk oyunları gösterisi yapıldı. Cumhuriyet Bayramı Törenleri, askeri geçişin ardından sona erdi.

“CUMHURİYET RESEPSİYONU VE HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ İPTAL EDİLDİ”

Öte yandan Cumhuriyetin 91. yılı kutlamaları çerçevesinde bugün saat 18.00’de Kars Öğretmenevinde yapılması planlanan Cumhuriyet Resepsiyonu ve Kars Kalesi’nde yapılacak olan havai fişek gösterileri, Karaman’da meydana gelen maden ocağı kazası sebebiyle iptal edildi.