Kars İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Faik Fikriye Torunoğulları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilere yönelik bilgilendirme eğitimi verildi.

Deprem temalı sinevizyon gösterilerinin ardından başlayan programda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Aygan, Kars’ın 2’nci derece deprem bölgesi olduğunu söyledi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Aygan “Erzincan‘da 1939, Marmara‘da 1999, Van‘da ise 2011 depremleri, hazırlıksız yakalandığımız, ülkemizin sonuçlarını unutamadığı felaketlerden sadece bazılarıdır. Ülkemizin yüzde 66‘sı birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Özellikle Van depreminde yoğun çalışmalarımız gerçekleşti. Çünkü konutların yıkılması nedeniyle bizlere çalışma alanı kalmamıştı” dedi.

“Yer kabuğu bize hareketli olduğunu depremin her an olabileceğini göstermektedir” diyen Aygan, “İkinci derece deprem bölgesi içerisinde yer alan ilimizde, yerin jeolojik yapısından başlayarak, yapıların çatısına kadar her noktasında binanın sağlamlığı can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir. Vatandaşlarımızın rahatı ve can güvenliği için her konuda gereken önlemler alınmaktadır” diye konuştu.

Depreme hazırlık konusunda herkese görevler düştüğünü dile getiren Aygan, “Hepimize düşen görev var. Kurumumuza düşen görev var. Belediyelerimize düşen görev var ve vatandaşa düşen görev var. Vatandaşa düşen görevden başlayacak olursak. Lütfen hali vakti yerinde olan, ölçüm yaptırabilecek olan, binasının sağlıklı olup olmadığını ölçtürsünler. Çünkü o evin içerisinde herkesin en sevdikleri var, en kıymetlileri var ve ona göre da yol haritası izlesinler. Binaları daha sağlam hale dönüştürmek her zaman mümkündür. Yıkılması icap ediyorsa, tereddüt etmeden yıkmaları lazım. İkincisi belediyelere düşen görev, sadece Kars için söylemiyorum. Bütün ilçelerimiz için söylüyorum. Özellikle deprem bölgesi olan yerlerde herkesin biran önce, mahalleleri kontrol edip, kentsel dönüşüm yasalarından istifade ederek, dönüşüm için bir adım atması lazım. Tek başına evlerin dönüşmesi doğru olmayabilir. Doğru bir planlamayla ileriye doğru da doğru bir iş yapmış olurlar. Bize geldiklerinde, bizimle beraber yürüdüklerinde her türlü imkanlarla biz önlerini açacak şekilde hareket ederiz” şeklinde konuştu.

Bilgilendirme toplantısının ardından Kars İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri öğrencilere Deprem konulu el ilanları ve kitapçıklar dağıttı.