Kars’a 42 kilometre uzaklıkta yer ve Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında bulunan Ani Harabeleri, tarihi dokusuyla dikkat çekiyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğradığı Ani Harabeleri, Kars turizmine önemli katkılar sağlıyor.

Milattan önce 5 bin yıllarına dayanan tarihi ile “İpek Yolu” üzerinde bulunan bir ticaret merkezi Ani en önemli dönemini ve en kalabalık dönemini Bakradlı krallıklar zamanında İpek Yolu üzeri güzergahının Anadolu’ya geçişteki ilk kapısı olma döneminde yaşadığı vurgulanıyor. Ani’ni ziyaretçi profiline bakıldığında Fransız, Rus, İtalyan, ve Japon ve Alman turistlerin çoğunluğu oluşturduğu ortaya çıktı.

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars’ın Ani’siz, Ani’nin de Kars’ız olamayacağına belirtti. Doğanay, “Ani bir Dünya’dır ama Dünya bir Ani değildir” değildir diyerek Ani’nin önemine dikkat çekti.

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Ani ören yeri üzerinde şuanda bulunan 21 tane kalıntı mevcuttur. Bu kalıntılardan 6 tanesinin restorasyonu tamamlandı. Ani ören yerine gelen turist profiline baktığımızda en önemli Ani’nin turist profili Fransız, Rus, İtalyan ve Japon turistler. Bu sene Ani’de Alman turistlerin çoğunlukta olduğu gözlendi. Yine Fransız, İtalyan ve Japon turistler var. Ani Türkiye için çok önemli bir antik şehirdir. Türkiye Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batı yakasında bulunmaktadır. Ani Kars’a çok şey katmaktadır. Kars bir Anisiz, Ani’de bir Kars’sız olamaz. “Ani bir Dünya’dır ama Dünya bir Ani değildir” dedi.

Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki Ani Ören yerinde Firikler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar yaşamış. 1072 yılında temeli atılan Anadolu’daki ilk Türk Camisi Ebul Menucehr’dir. Ani’de bulunan ve Hıristiyanlar için önemli bir ibadet yeri sayılan Tigran Honents Kilisesi’nin koruma amaçlı restorasyonu yapılarak turizme açıldı. Ani’deki 4,5 kilometre uzunluğundaki surların bir kısmının da restorasyonu yapıldı. Ani Harabeleri 15 bin 747 metrekare alan içerisinde Türkiye’deki en büyük ören yerlerinden birisidir.