Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının elde edilişinin 80’nci yıldönümünü 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türkiye’de Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.

Başkan Murtaza Karaçan’ta, Cumhuriyetin yükselmesinde, demokrasinin gelişmesinde, milli kültürümüzün yaşatılmasında, ülkemizin çagdaş ve uygarlık düzeyini yakalamasında; eğitimli, çalışkan, erdemli ve özgür düşünceli Türk kadınına büyük görevler düştüğünü söyledi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Başkan Karaçanta, “Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yıldönümünü bugün hep birlikte gururla kutluyoruz. Birçok batılı ülkeden önce, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması, kadınlarımızın etkin vatandaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlamıştır. Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü’dür. Kadınlara verilen haklar yok sayılmaktadır.15 yaşındaki gelinlerimiz gün geçtikçe çoğalmaktadır. Kadın hakları hukuki ve devlet sorunu olmaktan öte bir ahlak ve kültür sorunudur. Dünya üzerinde kayıtlı olan mal varlıklarından yüzde birlik kısmı kadınlara aittir. Bu bile kadın haklarının ne boyutta olduğunu göstermektedir. İşte bu ortamda Kadın Hakları Günü olarak 5 Aralık tarihi seçilmiştir. Bu günde sadece bu sorunları dile getirerek, biraz olsun insanların bu konuda bilinçlenmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Başkan Karaçanta yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kez seçilme hakkını kullanan Türk kadını 395 milletvekilliğinin 18`ini alarak yüzde 4.6 oranında temsille TBMM`ye girmiştir. 2007 seçimlerinde TBMM`de kadın milletvekili oranı yüzde 9.1`e ulaşmıştır. 2011 seçimlerinde ise %14.36’ya ulaşan oran ile kadın milletvekili sayısı 79`a çıkmıştır. Peygamberimizin (sav) ‘Cennet anaların ayakları altındadır.’ Süzünün muhatabı olan tüm kadınlarımızı sadece birgün içerisinde hatırlamak doğru değildir. Kadınlarımız her zaman hatırlanmalı sorunları hakkında gerekli önlemler alınmalı ve çözüm üretilmelidir. Bu duygularla kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmaları münasebetiyle; Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde var olması dileği ile saygılar sunuyorum.”