Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla br mesaj yayımladı.

Başkan Karaçanta, yayımladığı mesajında, “1992 yılında Birleşmiş milletlerin aldığı bir kararla 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü ilan etti. Bu kararın ardından 5 Mart 1993 tarihinde Engellilerin topluma kandırılması ve insan haklarının tam eşit ölçüde sağlanması amacıyla Engelliler günü tanınmasını istediler. Türkiye nüfusu yüzde 12,29 yani 8,5 milyon kişi engelli erkeklerde bu oran yüz 11,10 kadınlarda yüzde 13,45’tir” dedi.

Siz hiç tekerlekli sandalyeye oturup koşmak istediniz mi? Siz hiç konuşamayıp şarkılar söylemek istediniz mi? Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi? Küçük bir çocuğu tekerlekli sandalyesinden alıp otobüse bindiniz mi? Diye Karaçanta, “Toplumsal duyarlılığı geliştirmek yasalarla mümkün olamayıp sorunlara ortak bakış açısı ortak akıl anlayışı çözümün birer parçasıdır. Engelli vatandaşlarımızın çözümünde sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşlarımızda etkin rol üstlenmesi büyük önem taşımaktadır. Sosyal Devlet anlayışı engellileri ötekileştiren, toplum dışına iten eve hapseden çağdışı anlayışı reddederken aynı zamanda pozitif ayrımcılığı hayata geçiren bir anlayıştır. Devletimiz Sosyal devlet anlayışı ile engelli vatandaşlara her türlü hizmeti sunmaktadır” diye konuştu.

Başkan Murtaza Karaçanta, belediyenin engellilere bakışını şöyle sıraladı:

“Belediye sınırları içinde engellileri tespit ederek çıkan sonuca göre belirlenen sorunların öncelik sırasına göre çözümü sağlamak.

Engellilerin kimsesinin olmayışı nedenlerinden dolayı evde, Belediye bütçesinden makul oranda engellilere sunulacak katkı ve destekler için fon ayrılmasını sağlamak.

Belediye sınır içerisindeki engellilerin koruma ve kuruluşlardaki işlerinin takibi evden ilgili kurum ve kuruluşlara ulaşımını sağlanacak alo özürlü hattı oluşturulacak. Bir araç ve yeterli personelle hizmet sağlanması yapılacaktır.

Belediyemize sosyal faaliyet alanda topluma engellilik semineri ve paneller düzenlenip toplumun engelliye bakışı Unutmayalım onlar sizin gibi bir insan sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar.

Toplumumuzu ancak çok çalışarak tüketici olmaktan üretici koruma geçirerek daha ileriye götürebiliriz.

Bazımıza gelecek bu olumsuz durumdan sakınmak olacaklara şimdiden önlem almak olanaklı daha çok duyalım, görelim, anlatalım birbirimizi daha çok Engelsiz bir Kars için biz varız. Peki, siz var mısınız?”