Kars’ın Selim İlçesi’nde, Selim Kadın Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından ’Erken Yaşta Evlilik Kaderiniz Olmasın’ projesi hayata geçirildi.

Kars’a uzaklıkta bulunan ve nüfusu 26 bin olan Selim’de, tarım ve hayvancılık çoğunluk için geçim kaynağı. Tarlalarda çalışan, hayvanlara bakan büyük oranda kadınlar. Kadınlara ve genç kızlara köy işlerinde ihtiyaç var. Bu nedenle okula gönderilmeyen kız çocuklar 15 yaşında evlilik planı yapmaya başlıyor, çeyiz diziyorlar. Selim’de lise terk 18 yaş altı yaklaşık bin kız çocuk yaşıyor.

Selim Kadın Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği 2012’de kuruldu. Amaçları Selim’de kadınların ve genç kızların sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda desteklenmesi için çalışmak. Derneğin 60 üyesi var. Kurucuları da üyeleri de Selim’li kadınlar. Yaşları 18 ile 50 arasında değişiyor, yüzde 80’i çalışıyor. Selim’de Kadın Yaşam Merkezi ile Engelsiz Yaşam Merkezi’nin kurulmasına öncü oldular, çalışmalarda yer aldılar.

“SIRA ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERLE MÜCADELEDE”

Selim’li kadınlar, ilçedeki 53 köye ve 3 mahalleye gidecek. ‘Erken Yaşta Evlilik Kaderiniz Olmasın’ projesi ile bölgede erken yaşta ve zorla evliliklerin yıkıcı sonuçları hakkında farkındalık yaratmayı hedefleniyor. Köylerde kadın grupları ve erkek gruplarıyla buluşacak, onlara çocuk yaşta evliliğin zararlarını anlatacaklar. Kız çocuklara istemezse evlenmeyeceğini, eşini seçme hakkına sahip olduğunu ve haksızlıklar karşısında nereden destek alabileceklerini anlatacaklar. Ailelere ise çocuklarını zorla evlendirmemeleri gerektiğini ve hukukun bu konudaki yaptırımlarını söyleyecekler. Halk ve Selim’deki yerel yönetimler bu proje sayesinde bir araya gelecek ve düzenin böyle gitmemesi için birlikte çalışacak. Çünkü Selim’li kadınlar Selim’deki kız çocukları kendilerinden emin, sağlıklı, mutlu ve üretken görmek istiyor.

“KAYMAKAM DOLU’DAN BİR İLK!”

Selim’li kadınları dinleyen ve onları faaliyetlerinde destekleyen Kaymakam Erdinç Dolu, projenin tanıtım ve eğitim toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, “Toplumda kız çocukların yerlerinin güçlendirilmesi demek kadınlarımızın güçlendirilmesi demektir” diyerek, köylerden ilçeye alışverişe gelen kadınların dönüş için köy dolmuşunu bekledikleri sırada dinlenebilmeleri ve başka kadınlarla vakit geçirmeleri için Kadın Yaşam Merkezi’nin açılmasını sağladı. Kaymakam Dolu, Erken Yaşta Evlilik Kaderiniz Olmasın Projesi’ne sağladığı katkı ve desteğe ek olarak ilçedeki okullarda okuyan başarılı kız çocuklara hediye ettiği çalışma masası kampanyasıyla da ilçede bir başka ilke imza attı. Böylece, önündeki üç yıl boyunca kadınların ve kız çocukların güçlendirilmesi için daha nice ilklere imza atacağının müjdesini vermiş oldu.

“UÇAN SÜPÜRGE KADIN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ’NDEN PROJEYE DESTEK”

30-31 Ekim 2014 tarihlerinde Selim’de hayata geçirilen Erken Yaşta Evlilik Kaderiniz Olmasın Projesi, Tanıtım ve Eğitim Toplantısı’na Uçan Süpürge’den Halime Güner ve Özlem Başdoğan da katıldı. 2004 yılından itibaren çocuk yaşta erken ve zorla evliliklerin engellenmesi için ulusal ve uluslararası ölçekte farkındalık yaratma ve savunuculuk faaliyetleri gerçekleştiren ve bu kapsamda yerelde mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bilen Uçan Süpürge, Selim’li kadınlara ve kız çocuklara bilgi ve tecrübesiyle yanlarında ve onlarla dayanışmaya hazır olduğunu söyledi. Salondaki lise öğretmenleri, hemşireler, kolluk kuvvetleri ve imamlar eğitim kapsamında anlatılanları dinlediler. Çocuk yaşta erken ve zorla evlilikleri ve ilçelerinin durumunu biliyorlardı. İster 500 kız çocuk ister 1 kız çocuk, fark etmez, bu iş bitmeli, dediler. Öğretmen, hemşire, jandarma, polis, imam, muhtar ve Selim Kadın Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği el ele ilçedeki 53 köye ve 3 mahalleye gidecekler. Bölgede erken yaşta ve zorla evliliklerin yıkıcı sonuçları hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyorlar. Hedefleri büyük. Çünkü çocuk gelinler ancak bu örnekte olduğu gibi halk, sivil toplum ve kamu kurumları el ele verirse ve işbirliği yaparlarsa çözülür.