Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, 2014 yılında Kastamonu’ya 3 milyar lira yatırım yapıldığını söyledi.

Vali Günaydın, İl Koordinasyon Kurulunda Kastamonu’ya yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. İl Koordinasyon Kurulu’nun kurumlar arasında irtibatı sağlamak olduğuna dikkat çeken Vali Günaydın, bu kapsamda her kurumun yürüttüğü çalışmaları takip etmesini istedi.

İşi layıkıyla yaptıktan sonra mevzuatın da arkadan geleceğini belirten Vali Günaydın, “Biz işi yapalım mevzuat arkadan gelir diyoruz. İşi yaptırıyoruz mevzuat arkadan gelemeyince ne oluyor? Engel çıkıyor. Bu sorunları çözmemiz lazım kaynaklarımızı verimli kullanmamız için, rantabl işler yapabilmemiz için işlerimizi takip edelim. Bu işin üzerinde ciddiyetle durun. Kazançlı çıkacak sizsiniz. Bunlar bizim yatırımlarımız için çok önemli. Bunarla meydan vermeyelim. Bir de bun işlerle uğraştığımız zaman işimiz iki katına çıkıyor. Denetim mekanizmasını ön görüldüğü şekilde harekete geçirelim. Bu yapıldığında inanın işinizin yükü yüzde 25 azalacak. Kontrol mekanizmasındakiler bu konuda hassasiyet göstersinler. İşin sahibi olanlar işlerinizi kontrol edin, bu sıkıntılar ile uğraşmayalım” dedi.

“KASTAMONU’YA 2014 YILINDA 3 MİLYAR TL YATIRIM”

2014 yılında Kastamonu’daki kamu kuruluşlarının 3 milyar 79 milyon 873 bin lira proje tutarlı işi olduğunu açıklayan Vali Günaydın, “2014 yılı eylül ayı sonuna kadar yapılan harcama 351 milyon 129 bin 886 TL tutarındadır. Projelerin önceki yıllar harcaması 786 milyon 878 bin 899 TL’dir. Projelerin tarım sektörü; 314 adet projenin tutarı 570 milyon 311 bin 299 TL, enerji sektörü; 71 adet projenin tutarı 44 milyon 340 bin 525 TL, ulaştırma sektörü; 21 adet projenin tutarı 1 milyar 963 milyon 405 bin 115 TL, eğitim sektörü; 122 adet projenin tutarı 280 milyon 180 bin 366 TL, sağlık sektörü; 18 adet projenin tutarı 16 milyon 892 bin 251 TL, turizm sektörü; 25 adet projenin tutarı 47 milyon 264 bin 733 TL, madencilik sektörü; 3 adet projenin tutarı 7 milyon 119 bin TL, diğer kamu hizmetleri sektörü; 202 projenin tutarı 150 milyon 361 bin 863 TL” diye konuştu.

Her konunun, yaşanan her sıkıntının koordinasyon toplantılarında dile gelmemesi gerektiğini vurgulayan Vali Günaydın, “Çok basit bir telefon diplomasisi ile halledilebilecek bir meseleyi getirip burada görüşüyoruz. Buraya kadar bekletmeyin. Zamanında birbirinizle diyalog kurun dedik. Telefon açın, küçük sorunları büyütmeden en üst seviyede kendi aranızda koordine ederek halledin dedik. Onun için burada yazdık cevap alamadık şeklinde açıklamalar olmamalı. Günümüzde çok basit bir görüşme ile halledilebilecek bir iş koordinasyon kuruluna geliyorsa o zaman oturup düşünmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“HERKES İŞİNİ ZAMANINDA VE LAYIKIYLA YAPSIN”

Kastamonu genelinde iş yaptıran kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin yaptırdıkları işleri takip etmediklerini ve takip etmedikleri için ise hem zamandan hem de parasal anlamda israf oluştuğunu aktaran Vali Günaydın, denetimlerin yetersiz ve eksik olduğunu ifade etti. Kontrol müessesesinin iyi çalışmadığı için daha sonra ortaya çıkan sorunları, çok daha fazla bir maliyette ve çok daha fazla bir zaman kaybıyla çözmeye çalıştıklarına dikkat çeken Vali Şehmus Günaydın, şunları söyledi: “Biz Kastamonu’muzun böyle gereksiz, anlamsız sorunlarla uğraşmasını boğuşmasını istemiyoruz. Valilik olarak herkesin işini zamanında, düzgün, kanuna, mevzuata uygun bir şekilde yapmasını istiyoruz. Kimsenin işini yapmasından sora başkasının onun iş ve işlemlerini yapması mümkün değil. Ama siz yapmanız gerekeni yapmayarak, görmeniz gerektiğini görmeyerek, gitmeniz gereken yere gitmeyerek masa başında bazı şeyleri yapmaya kalkarsanız, çıkan sorunlardan şikâyet ederseniz buna hakkınız olmaz. Yatırımcı kuruluşların yapmış oldukları işleri yatırımları denetlemeleri gerekiyor. Zamanında yapılamayan kon trollerin sonrasında çok büyük sıkıntılara neden oluyor. Bu hem kaynak israfıdır, hem zaman israfıdır, hem de ilimizin gelişmesin e kalkınmasına sektedir. Bu nedenle işimizi yapacağız. Kimseden ekstra bir şey istemiyorum. Herkes işini yapsın. Görev tanımı ne ise, işi ne ise onu yapsın, zamanında yapsın”