Kuduzla Mücadele ve Proflaksi Uygulamaları Genelgesi eğitim toplantısı gerçekleştirildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü binasında yapılan toplantıda, Kuduz Saha Rehberinin Uygulanması ve Kuduzla Mücadele ve Profilaksi Uygulamaları Genelgesi ele alındı. Toplantıda, Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda hekimlere ve sağlık personellerine, Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesinde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Tahsin Gözdaş ve Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sevgi Aytaç tarafından eğitim verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sevgi Aytaç, “Kuduz, insan sağlığını tehdit eden en önemli zoonotik hastalıklardan birisidir. Özellikle klinik belirtiler geliştikten sonra geriye dönüşün mümkün olmaması ve hastalığın dramatik bir şekilde ölümle sonuçlanması kuduzun önemini ortaya koymaktadır. Bu sebeple, gerek kuduz riskli temas öncesi, gerekse kuduz riskli temas sonrası doğru proflaksi uygulamalarının gerçekleştirilmesi elzemdir.

Kuduz ve Kuduz riskli temas, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar listesinde yer almaktadır. Kuduz ve kuduz riskli temas durumlarında yaklaşım ve konuyla ilgili bildirimler 2001 tarihli ve 7755 sayılı Kuduz Korunma ve Kontrol Yönergesi ile düzenlenmişti. Yeni hazırlanan Kuduzla Mücadele ve Profilaksi Uygulamaları Genelgesi (2014/30) ile bildirime ilişkin esaslar güncellenmiştir. İnsan kuduz vakalarında kişinin kuduz hastalığı açısından ölümcül bir tehdit altında olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, kuduz riskli temaslılarda aşılamanın gerekliliği konusunda kişilerin detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Kuduz riskli temasa sebep olan hayvanların müşahede altına alınarak müşahede sonundaki sağlık durumlarının bildirilmesi amacıyla İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine durum bildirilmelidir” dedi.