Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Kastamonu Şubesi, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Tarih ve Kültür Gecesi’nin ana konusunu “Ülküde birlik, ülkede dirlik” olarak belirledi.

Her yıl Aralık ayı sonlarında tertip edilen Tarih ve Kültür Gecesi, bu yıl 20 Aralık 2014 Cumartesi günü akşamı saat 19.00’da Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapılacak. Programa konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhi Ersoy katılacak. Çok sayıda televizyon programına katılan, gazete ve dergilerde güncel konularla ilgili yazılar kaleme alan Doç. Dr. Ersoy’un ele alacağı gündem maddelerinden birini Suriye ve Irak olayları oluşturacak. Programda “Suriye, Irak ve Türkiye’yi nasıl bir gelecek bekliyor? Türkiye’nin dirlik ve düzenliği nasıl korunabilir?” gibi soruların cevapları aranacak. Ayrıca programda Suriye Türkleri ile ilgili sinevizyon gösterisi gerçekleştirilecek ve Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nevzat Şensizoğlu tarafından Kerkük Türklerinin dramını anlatan “Oy Men Ölmüşem Gavim Gardaş Nerdesen?” başlıklı şiir seslendirilecek.

TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, son günlerde Türkiye’nin yakın çevresinde meydana gelen önemli hadiselerden Suriye olaylarının ülke gündemini işgal ettiğini belirterek, bu konu üzerine bir program hazırlamayı faydalı bulduklarını söyledi. Doç. Dr. Yakupoğlu, bu kapsamda bir program hazırladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Halep, Hama, Humus, İdlip, Lazkiye, Rakka, Şam gibi güzel şehirleri bünyesinde barındıran Suriye, tarihin uzun bir sürecinde Türk Milleti’nin hafızalarında önemli bir yer edinmiştir. Son bin yıllık bölge tarihi incelendiğinde Türkler Suriye’yi adalet ve huzur ortamında yönetmişler; halkın can, mal, namus emniyetini temin için büyük fedakârlıklarda bulunmuşlardır. Bu sayede Türkler, Suriye’de neredeyse 1000 yıllık bir egemenlik tesis etmişlerdir. Tarihte 100 yıllık dilimler halinde geriye gidildiğinde bu durum çok iyi görülecektir”

Suriye’de bin yıllık bir Türk etkisinin olduğunu vurgulayan Yakupoğlu, şunları söyledi: “Günümüzde o coğrafyada bizimle geçmişi bir, dili bir, kültürü bir olan soydaşlarımız ve yüzlerce yıldır kader birliği ettiğimiz dindaşlarımız vardır. Türkiye ve Suriye’de yaşayan vatandaşlar bir zamanlar tarihte Haçlı taarruzlarına karşı omuz omuza birlikte mücadele etmişlerdi. Şimdi ise Suriye kan gölüne çevrildi. Büyük güçler adına Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) dedikleri küresel planlarla Afganistan’a kan kusturdular. Irak ve Suriye haritalarını yeniden çiziyorlar. “Maşa terör örgütleri” ortaya çıkararak bunlar eliyle İslam dünyasına kendi istedikleri düzeni getirmek, Müslüman toplumları korku imparatorluğu sınırları içine almak istiyorlar. Türkiye’yi ise bir çıkmaza doğru sürüklemeye çalışıp, nüfusuyla oynayarak, sahte etnik- dinî çatışmalar ortaya çıkararak diz çöktürmeyi amaçlıyorlar. Ancak Türk Milleti kısa zaman içinde bu oyunu bozacak ve milli duruşunu dost düşman herkese mutlaka gösterecektir”

TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Türkiye, Irak ve Suriye ile ilgili gündemi takip etmek isteyen bütün Kastamonuluları 20 Aralık Cumartesi akşamı saat 19.00’da Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Tarih ve Kültür Gecesi’ne katılmaya davet etti.