Kayseri Bilfen öğrencileri dünyanın Harvard Üniversitesi ve Massachusetss Institue of Tecnology (MIT) bilim laboratuvarlarında incelemelerde bulundu.

Kayseri Bilfen Lisesi öğrencilerinin de içinde yer aldığı Bilfen Ankara Çayyolu, Bahçeşehir, Çamlıca, İskenderun ve Kayseri kampüslerinden seçilen 22 kişilik bir öğrenci grubu, ana temaları “Sürdürülebilir Gelişim” olan çalışmalarını, yaptıkları işlerle dünyada kabul görmüş bilim insanlarına sunmak, onların vereceği fikirler doğrultusunda ilerlemek üzere dünyanın en iyi üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Harvard’a gitti.

Öncelikle New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezini ziyaret eden öğrenciler burada Prof. Dr. Donald Lee’den projelerine ilişkin aldıkları brifing sonrası Boston’a geçtiler.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) düzenlenen Bilim ve Fen Şenliğine “İlk Türk Gözlemci Okul” olarak katılan gençler, yaşıtları tarafından 400’e yakın projenin sunulduğu fuardaki tüm bilimsel poster çalışmalarını yakından incelediler.Bu sene için gözlemci okul sıfatı ile fuara katılan öğrenciler bilim kurulunun da dikkatini çekmeyi başardılar ve önümüzdeki dönem için stant sözü aldılar.

MIT’in en genç Türk profesörüyle buluştular

Projelerinin en önemli adımlarından biri olan; “Sürdürülebilir Gelişim” temaları kapsamında hazırladıkları projeleri sunmak, merak ettikleri sorulara yanıt aramak, bilimin kalbi olan MIT Media Laboratuvarlarında incelemeler yapmak üzere Prof. Dr. Canan Dağdeviren ile bir araya gelen öğrenciler, birçok dünya liderinin ziyaret ettiği geleceğin teknolojilerinin üretildiği MIT Media Laboratuvarlarında yapılan araştırmaları bizzat Canan Dağdeviren’den öğrenme fırsatı bularak kariyer planlamaları adına çok büyük bir deneyim yaşadı.

MIT’teki Türk’ten Bilfenliler’e nasihatlar

Dağdeviren öğrencilere; “Etrafınızdaki insanlarla tartışmak yerine ortak nokta bulmaya çalışın. Sizden farklı düşünen insanlarla birlikte olursanız kendinizi daha çok geliştirir, göremediğiniz noktaları daha iyi görürsünüz. Sevdiği işi yapan insanın başarısız olmak gibi bir lüksü yoktur ve soru sormaktan korkmayın.” diyerek nasihatlerde bulundu.

Harvard’da doktora yapan Bilfen’li

Moleküler Biyoloji dalında Kök Hücreler alanında doktora yapan Beste Mutlu ile de bir araya gelen öğrenciler Harvard’ın Moleküler Biyoloji laboratuvarlarına girerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi alıp bilim insanları ile deney yapma fırsatı da yakaladılar. Deneylerde ; Zebrafish balıklarının mutasyona uğramış embriyoları ve ışık yayma yeteneği olan denizanalarından elde edilen ışık yaymadan sorumlu genin, balıkların kan hücrelerine aktarılmasıyla elde edilen kanları ışık