Büyükşehir Belediyesi Kayseri Ulaşım A.Ş. Şehir İçi Ulaşım Kontrol sistemlerinde online ve mobil kontrol sistemlerine geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü’nde kurulan kontrol merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Talas Yolu’ndaki Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü’ne kurulan Ulaşım Kontrol Sistemi ile ilgili Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu’dan bilgi aldı. Gündoğdu, tüm otobüslerin üçer kamera ile takip edildiğini belirterek, “Ulaşım filomuzda 390 halk otobüsü, 210 adet de belediye otobüsü olmak üzere 600 adet otobüs var. 600 otobüsün her birinde 3 adet kamera ve kamera kayıt sistemi bulunuyor. Ayrıca bu kameraların merkezden izlenmesini saylayan görüntü aktarıcılar var. İstediğimiz otobüse ait şoför ve yolcuların görüntüsünü anında görebiliyor ve bu görüntüleri depolayabiliyoruz” dedi. Feyzullah Gündoğdu, sistem sayesinde araç sürücülerini anında uyarmanın da mümkün hale geldiğini belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, sistemle ilgili bilgi alırken bizzat da sistemi test etti. Kontrol masasına oturan Başkan Çelik, seyir halindeki herhangi bir otobüsün üzerine geldiğinde o otobüsteki şoförle ilgili ayrıntılı bilgiye de ulaştı.

Kontrolü artırdı, şikayetler azaldı

Otobüsler için başlatılan online ve mobil kontrol sistemleri hakkında açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, sistemin aynı zamanda akıllı durak sisteminin temeli olduğunu belirterek, “Özellikle otobüs işletmeciliğinde toplam kaliteyi artırmak, yolcu şikayetlerini en aza indirmek ve akıllı durak sistemlerinin verilerinin toplanması amacıyla bir merkez yaptık. Merkezde tüm otobüsler içindeki kameraları online izleyebiliyoruz. Araçlarda yolcuları, şoförü ve aracın önünü gösteren kameralar izlenebildiği gibi bu görüntüleri arşivliyoruz. Sistemi devreye alalı bir ay oldu; ancak yolcu şikayetlerinde yarı yarıya azalma meydana geldi. Sistemin tamamı bittiğinde şikayetlerin minimuma ineceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Yol müfettişleri not veriyor

Ulaşımda memnuniyetin artması için otobüslerde hizmet kalitesi kontrol formu uygulamasını da başlattıklarını ifade eden Başkan Çelik, “Otobüslerimizde sürücülerin tanımadığı yol müfettişlerimiz var. Bu arkadaşlarımız otobüslere binip yaklaşık 40 konuda otobüs ve sürücülere not veriyor. Bunların tamamı sürücülerin siciline işleniyor. Yapacakları hasılatla da ilişkilendirildiği için ikinci bir otokontrol sağlanıyor” şeklinde konuştu.

Kontrol sistemi sayesinde akıllı durak uygulamasının taban verilerini aldıklarını da belirten Başkan Mustafa Çelik, “Sistemle tüm otobüslerin nerede olduğunu, kimin kullandığını görebiliyoruz. Bu sistem sayesinde akıllı durak sistemine geçebileceğiz. Akıllı durak ile yolcularımız cep telefonundan uygulamaya girerek bekledikleri durağa otobüsün kaç dakika sonra geleceğini görebilecek. Şimdilik demo çalışmaları devam ediyor. Bu sistemi akıllı şehir sisteminin en önemli parçalarından biri olarak görüyoruz. Kısa zaman içinde inşallah hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.