Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Mehmet Aykut, geniz etinin çocukların eğitimini olumsuz etkilediğini söyleyerek, "Aptal yüzlü, sürekli ağzı açık, sürekli ağızdan nefes alıp veren, çenesi gelişmemiş, alt çenesi küçük, anlamsız bakan, zor anlayan, zor konuşan çocuklar olur" dedi.

Özel Dünyam Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Mehmet Aykut, burun tıkanıklığı hakkında bilgiler verdi. Aykut, "Burun tıkanıklığı çok görülen bir semptomdur. Birçok hastalıkta bu bulguya rastlamak mümkündür. Burun tıkanıklığının sebebi çok fazla, yaşa göre değişiklikler gösterir. İşe göre ve cinsiyete göre değişiklikler gösterir. Bu yüzden burun tıkanıklığı deyince birçok hastalığı düşünmek gerekir ama asla boş verilecek, atlanacak, kendi haline bırakılacak bir semptom bir şikayet değildir. Birçok hastalıkta bu bulguya rastlamaktayız. Nedenlerine gelecek olursak; enfeksiyon veya tümörel nedenlerle olabilir. Bunun dışında çocuklarda yabancı cisimlerle burun tıkanıklığı olmaktadır. Ayrıca bazı parazit hastalıkları yine çocuklarda burun tıkanıklığı yapmaktadır çünkü bağırsakta yer alan birçok parazitin yumurtaları çocuğun burnunda yerleşebilir ve bu yerleşmiş yumurtalar da çocukta burun tıkanıklığına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

"GENİZ ETİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNİ ETKİLİYOR"

Geniz etinin de burun tıkanıklığına yol açtığını belirten Aykut, geniz etinin çocukların eğitimini olumsuz etkilediğini söyledi. Op. Dr. Aykut, şöyle konuştu:

"Yine çocuklarda en çok burun tıkanıklığının nedeni geniz eti dediğimiz hastalıktır. Bununda atlanmaması lazım zaten çocuklarda ki en çok rastlanan neden bu endoskopi de yapılan bir kulan burun boğaz muayenesiyle bu teşhis edilebilir. Geniz etinin alınması gerekir yoksa geniz eti çocuklarda burun tıkamakla horlama şikayetine neden olmakla birlikte zamanla ağız yapısını, dil çene yapısını, diş gelişimini, kulağın fonksiyonlarını bozar işitme kayıplarına neden olur daha sonrada tüm vücut gelişimini bozar. Aptal yüzlü, sürekli ağzı açık, sürekli ağızdan nefes alıp veren, çenesi gelişmemiş, alt çenesi küçük, anlamsız bakan, zor anlayan, zor konuşan çocuklar olur. Bu çocukların okul başarıları da gayet düşüktür bu yüzden atlanmaması gereken ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır geniz eti. Genelde tedavisi operasyonla olmaktadır bugünkü koşullarda lazerle yapılmaktadır ve 5-6 dakika sürmektedir gayet kolaydır korkulacak bir operasyon değildir aynı gün taburcu olup çocuk ertesi gün okuluna işine gidebilmektedir."